Felavatták a püspöki székházat Kaposváron – Pillanatkép a 30 éves Kaposvári Egyházmegye életéből

Hazai – 2023. március 28., kedd | 9:00

Készülve alapításának 30. évfordulójára, a Kaposvári Egyházmegye Lőrincz Sándor Somogyi Hírlapban, 1995 nyarán megjelent beszámolóját idézte fel az akkor újonnan épült püspöki székház felavatásáról. Az alábbiakban ezt az írást adjuk közre.

„Dr. Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke áldotta meg tegnap este a két éve alapított kaposvári egyházmegye megújult székházát. Előtte az egyházmegye papjai rekollekción, azaz egy lelki felkészülésen vettek részt a főplébánián. Balás Béla kaposvári megyéspüspök Szent Lászlót választotta az egyházmegye védőszentjének, hiszen a király első temetkezési helye, Somogyvár, a magyar egyháztörténet legrangosabb települése. A két évforduló: a kaposvári egyházmegye második születésnapja és Szent László király halálának kilencszázadik évfordulója egybeesik; sőt a székház megáldását is László napra időzítették.

Az egyházmegye kétszázharminc fiatal gitárosa-énekese gyűlt össze a zsúfolásig megtelt kaposvári székesegyház esti miséjén. A főcelebráns dr. Seregély István egri érsek volt. Az orgona- és a gitárszó felváltva hangzott fel az ünnepi szentmisén, amelyen dr. Kolber István, a megyei közgyűlés elnöke, Szita Károly, Kaposvár polgármestere is megjelent.

A mise után az ünnepi szertartás résztvevői átvonultak a felújított – Egyed Tibor, Mohay Gábor kaposvári és Perczel Dénes budapesti építész által tervezett – püspöki székházba.

Az épület átalakításához a Magyar Katolikus Püspöki Kar, az Amerikai Püspöki Kar, a német Renovábis, a Kirche in Not és az Europäischer Hilfsfonds segélyszervezetek, Friedrich Wetter müncheni bíboros érsek, Paul Iby eisenstadti püspök, dr. Miklósházy Attila, a külföldi magyarok püspöke, dr. Kada Lajos érsek, bonni nuncius, Valentin Géza pápai prelátus, a Veszprémi Érsekség és sok hívő járult hozzá adományaival. Kaposvár önkormányzata 10 millió forintot biztosított e célokra.

A díszteremben a kaposvári Szent Imre Plébánia gitáros csoportja egy Szent László emlékére írt művel köszöntötte az egybegyűlteket. A megyéspüspök kérésére dr. Seregély István megáldotta az épületet, majd egy ősbemutatónak lehettek részesei a vendégek. Tolcsvay László Harangi László versére komponált művét adta elő sziklahitű László királyról.

A székház kivitelezője a Mozaik GMK volt, s a tervezők révén egy szolidan elegáns, sok célra alkalmas, ám még nem teljesen felszerelt épület született. Az egyházmegye adminisztrációs központjában intézik a személyi és az anyagi ügyeket. A papi továbbképzések, lelkigyakorlatok helye a székház, és itt folyik majd a világi hitoktatók és a kántorok képzése is. A Keresztény Értelmiségiek Kaposvári Csoportjának lesz otthona ez a hely. Alkalmanként kiállításokat, kamarakoncerteket rendeznek a nagyteremben, amelynek színpadán a katolikus gimnázium színjátszói próbálnak majd. Az alagsorban pedig hétvégenként az egyház fiataljai szervezhetnek különféle zenés programokat, találkozókat, amelyet egyesek amolyan „püspökdiszkónak” neveznek.

 

(Megjelent a Somogyi Hírlap 1995. június 28-i számában.)

*

A Kaposvári Egyházmegye alapításának 30. évfordulóját május 27-én ünnepli meg, az eseményekről bővebb információ és a regisztrációs felület IDE kattintva érhető el.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Lang Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria