Ferenc pápa hazaindult Magyarországról

Hazai – 2023. április 30., vasárnap | 18:09

Április 30-án 18.08-kor a pápai repülőgép felszállt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, és várhatóan 19.55-kor érkezik meg a Róma-Fiumicinói Nemzetközi Repülőtérre. Ferenc pápa ezzel befejezte 41. nemzetközi apostoli útját.

Április 28–30. között Budapesten a Szentatya találkozott a politikai és társadalmi élet képviselőivel; a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal; a szegényekkel és a menekültekkel; a görögkatolikusokkal; a fiatalokkal; valamint az egyetemi és kulturális élet képviselőivel.

Ferenc pápa látogatást tett a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában, valamint magántalálkozón vett részt a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya tagjaival.

Apostoli látogatása csúcspontjaként április 30-án, vasárnap délelőtt szentmisét mutatott be a budapesti Kossuth téren; a szertartás vezetését megosztva Erdő Péter bíborossal, prímással.

A repülőtéren a hivatalos búcsúztatáson jelen volt egyházi részről Erdő Péter bíboros, prímás; Michael Wallace Banach apostoli nuncius; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Tóth Tamás, az MKPK titkára, a Szentatya magyarországi apostoli látogatásának általános koordinátora, valamint José Nahum Jairo Salas Castañeda, az Apostoli Nunciatúra titkára.

Ferenc pápát állami részről Novák Katalin köztársasági elnök, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Latorcai Csaba területfejlesztésért felelős miniszterelnökségi parlamenti államtitkár és Habsburg Eduárd szentszéki magyar nagykövet búcsúztatta. 

A búcsúztatáson jelen voltak az apostoli látogatás eseményeinek szervezésében, lebonyolításában közreműködő önkéntesek is.

A pápa magyarországi látogatásáról szóló tudósításainkat, helyszíni riportjainkat, exkluzív interjúinkat oldalunkon a Ferenc pápa főmenü alatt, a Ferenc pápa Magyarországon 2023 menüben gyűjtöttünk össze.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria