Gyakoroljuk az irgalmasságot! – A magyaróvári egyházközség adománygyűjtése

Hazai – 2019. március 8., péntek | 13:33

2016-ban, az irgalmasság rendkívüli szentévében hirdetett először nagyböjti gyűjtést a mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-egyházközség. Azóta is kérik a hívek adományait a rászorulók számára: hétről hétre csak egy kis apróságot várnak a plébániára.

Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévét meghirdető Misericordiae vultus (Az irgalmasság arca) kezdetű bullájában így ír: „Jézus igehirdetése elénk állítja az irgalmasság e cselekedeteit, hogy fölmérhessük, vajon az ő tanítványaiként élünk-e, vagy sem. Fedezzük fel az irgalmasság testi cselekedeteit: jóllakatni az éhezőket, megitatni a szomjazókat, felöltöztetni a ruhátlanokat, befogadni a jövevényeket, ápolni a betegeket, meglátogatni a rabokat, eltemetni a halottakat.” Többek között e gondolatok szellemében kezdődött meg 2016-ban a nagyböjti gyűjtéssorozatot Magyaróváron.

„Az a hit lényege, hogy nyitott szemmel járok, és észreveszem a másik ínségét. Olyan vagyok, mint az irgalmas szamaritánus, aki képes lehajolni a másik emberhez, képes felemelni a másik embert, képes segíteni őt a bajában. A nagyböjti időszakban erre még inkább rávilágítunk: az Egyházban elengedhetetlen a szeretetcselekedetek gyakorlása” – hangsúlyozza Bodó Zoltán plébános.

Idén az alábbi adományokat kérik: március 10.: egy csomag száraztészta; március 17.: egy doboz ételkonzerv; március 24.: egy doboz tisztálkodószer (tusfürdő, sampon); március 31.: országos élelmiszergyűjtés; április 7.: egy pár zokni vagy fehérnemű; április 14.: egy csomag édesség (tartós sütemény, kávé, tea). A felajánlásokat főként a szombat esti és a vasárnapi szentmisék alkalmával várják a bejárattal szemben lévő oltárhoz. Szeretettel fogadják azok felajánlásait is, akik nem rendszeres résztvevői a vasárnapi szentmiséknek, de szívesen segítenének a felsorolt apróságok valamelyikével.

Kránitz Péter, az egyházközségi karitászcsoport vezetője elmondta: az összegyűlt adományokat elsősorban a mosonmagyaróvári Hajléktalanok Átmeneti Szállására, valamint a Családok Átmeneti Otthonába szállítják. Az országos gyűjtésre érkezett felajánlásokból a karitászcsoport által támogatott mintegy hetven családot, illetve egyedülálló, idős embert segítik.

* * *

A magyaróvári egyházközség karitászcsoportja részt vesz a plébániai közösség hitéletében is: március 15-én ők imádkozzák a 17.15-kor kezdődő keresztút elmélkedéseit.

Forrás és fotó: Horváth Gábor/Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria