Harmincéves a Máltai Mentőszolgálat

Hazai – 2021. február 28., vasárnap | 18:29

1991. március 1-jén reggel 7 órakor indult el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata.

Az M28-as hívójelű rohamkocsi Budán, a Batthyány téren állomásozik, amikor az Országos Mentőszolgálat ügyeletese riasztja, innen indul a helyszínre; évente átlagosan 1500 alkalommal. Az autóhoz egyedülálló módon 120 fős személyzet tartozik. A harminc év alatt a máltai rohamkocsikon összesen mintegy 500 önkéntes dolgozott, akik több mint 110 ezer embert láttak el.

A máltai rohamkocsin a mindenkori 4 fős személyzet minden tagja önkéntes – az orvos, az ápoló, a szekundáns és a gépkocsivezető –, egészségügyi szakdolgozók és a Máltai Szeretetszolgálat képzésén végzett civil segítők. A civilek között van mérnök, operatőr, katolikus pap, akik kemény vizsgák után segédápolóként lettek tagjai a mentő személyzetének.

A máltai mentősök számára az életmentés az önkéntesség legmagasabb szintje, melyben tudásuk legjavát ajánlják fel a segítségre szoruló beteg embereknek. A másik emberért végzett munka etikai kódexe rögzíti, hogy a szolgálat tagjai minden erejükkel és tudásukkal segítik a bajbajutottakat, a sérült emberhez tisztelettel fordulnak, munkájukért hálát nem várnak, és semmiféle juttatást nem fogadnak el. A Máltai Mentőszolgálat tagjai senkitől nem kapnak pénzt ezért a munkáért. Az önkéntes mentősök vallják: „Jutalmunk a megmentett élet!”

Az önkéntes mentés évszázados hagyományát élesztette fel a szeretetszolgálat az 1990-es évek elején, amikor elkezdték megszervezni a modern kori önkéntes mentőegységeiket. A Szuverén Máltai Lovagrend magyar szervezete egy, a már meglévő mentési rendszerbe illeszkedő, kizárólag önkéntesekkel működtetett mentőszolgálatot alapított 1991-ben, majd nem sokkal később a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is elindította rohamkocsiját. A két szervezet 1993 őszén egyesült, és azóta is folyamatosan végzi tevékenységét Budapest területén.

A Máltai Mentőszolgálat autói a kezdetektől a legmodernebb eszközökkel felszerelt mentőautókként a legmagasabb kategóriába sorolva, rohamkocsiként vonulnak. A máltai mentőegység volt az első, melyen helyszíni vérrögoldó kezelést lehetett végezni, és amelyet először szereltek fel vezeték nélküli ultrahang készülékkel.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence (MMSZ)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria