Harmincéves a Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportja

Hazai – 2021. március 17., szerda | 9:02

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat három évtizeddel ezelőtt, 1991. március 8-án alapította meg pécsi csoportját. Ennek kapcsán ünnepi szentmisét és múltidéző előadásokat tartottak március 10-én a baranyai megyeszékhelyen.

A Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportjának már az indulása is rendhagyó volt – derült ki Nagy Ibolya, a csoport 2014-ben elhunyt alapítójának visszaemlékezéseiből. 1990 őszén egy helyi közösség orvosi eszközöket kért Kozma Imrétől, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójától.

A cél olyan orvosi ellátás és ambulancia biztosítása volt, ahol a beteg hálapénz nélkül is magas szintű ellátásban részesül. A kérésre váratlan válasz érkezett: Nagy Ibolya sürgős meghívást kapott a megyéspüspökhöz. A találkozón Csilla von Boeselager bárónő is megjelent, aki kulcsszerepet játszott a máltai szemlélet és szervezet magyarországi meghonosításában. A bárónő felhívta a figyelmet, hogy Magyarország déli részén még egyetlen máltai csoport sem jött létre, így a beszélgetés végén ott helyben megalakult a Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportja.

Sík Mária, a csoport jelenlegi vezetőhelyettese szerint az azóta eltelt három évtized egyre több feladatot, intézményesülést és a nehézségek ellenére is számos sikert hozott. Az eredetileg megálmodott orvosi rendelőt 1991-ben megnyitották, a Janus Pannonius utcában pedig ma is tizenkét szakrendelésen fogadják a járóbetegeket.

Miután nőtt a rászorulók száma, 1994-ben szociális konyhát nyitottak: az Apafi utcában jelenleg is napi kilencven adag étel készül. Ezt követően azok felé a segítséget kérő szülők felé fordult a szervezet, akik súlyosan vagy halmozottan sérült gyermekeiket nem akarták bentlakásos intézetbe adni. Adományok révén az 1990-es évek közepén megnyílt a fogyatékkal élők pécsi napközis otthona, a Csilla Gondviselés Háza. A pécsiek előtt Szolgáló Szeretet Háza néven ismert, hajléktalanok számára kialakított nappali melegedő naponta hetven-nyolcvan hajléktalant fogad, ahol lelkisegély, élelem, zuhanyzási, mosási lehetőség várja őket, sőt akár hajat is vágathatnak a betérők.

A ma már nemzetközi szinten is ismert felzárkóztató városfejlesztési programoktól kezdve az egyre szélesebb körű szociális intézményfenntartói feladatokon át a leghátrányosabb helyzetű településeken zajló szociális segítségnyújtásig számos területet lefed a pécsi csoport.

„A hit védelme és a szegények szolgálata” – szól a máltaiak jelmondata. Elhivatott vezetőkre és elkötelezett munkára van szükség az eredmények eléréséhez – emelte ki Sík Mária, név szerint is megemlítve az egykori vezetőket, Nagy Ibolyát és Szentgyörgyvári Károlyt, utódjaikat és a kollégákat, Keserű Károlynét, Vörös Györgynét, ifj. Csonka Pált, Csonkáné Utasi Katalint és Jónás Gergelyt.

A befogadás, jelenlét, kísérés elve jegyében dolgozunk tovább. Igyekszünk a ránk bízottakat és a hozzánk fordulókat holisztikus szemléletben ellátni, azaz figyelembe venni a test, a szellem és lélek egységét.”

A segélyszervezet pécsi csoportja ma is aktívan dolgozik mind az önkéntesség, mind az intézményi ellátás, mind a fejlesztő modellprogramok terén. A jubileumi program délelőtti, visszaemlékező előadásait a tagok és önkéntesek részére online formában tartották meg, a délutáni ünnepi szentmisére pedig a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomban (a pécsi Gázi Kászim pasa korábbi dzsámija) került sor.

 

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria