Hátrányból előnyt kovácsolni – Sója Miklós görögkatolikus papra emlékeztek Nyíregyházán

Hazai – 2023. május 19., péntek | 15:17

Nyíregyháza-Huszártelepen tizenkettedik éve viseli a görögkatolikus általános iskola Sója Miklós, a cigánypasztorációban úttörő módon tevékenykedő görögkatolikus pap nevét. Rá és munkásságára emlékezve az atya május 18-i születésnapja körül évente Sója-hetet tartanak mind az iskolában, mind az óvodai intézményegységben.

Minden évben kicsit másképp telik ez a hét nap a tanulók és az óvodások számára, idén viszont minden egyházmegyei fenntartású köznevelési intézmény bepillanthatott az ott folyó munkába és a mindennapokba.

A Szikora Ede Szabolcs nyíregyháza-huszártelepi szervezőlelkész, az iskola lelkivezetője által irányított közös ima után az iskolában Szokolné Nagy Ágnes intézményvezető, az óvodában Garajné Hajagos Andrea intézményegység-vezető köszöntötte a vendégeket és mutatta be az ott folyó oktató-nevelő munkát.

Szokolné Nagy Ágnes az infrastruktúra és a rendelkezésre álló lehetőségek, a versenyeredmények mellett az iskola célkitűzését és hitvallását így fogalmazta meg: „Az intézmény célja, hogy a hátrányból előnyt kovácsoljon. Mi kinyitjuk a szívünket Isten felé, hogy megteljen hittel, reménnyel, szeretettel, valamint kitárjuk az intézmény ajtaját, hogy befogadjuk azokat a gyermekeket, akik hozzánk kopogtatnak. Nem számít, hogy szegény, elesett, nehezen kezelhető vagy éppen tanulási nehézséggel küzd.”

Az intézmény nyitni kíván a többi intézmény és a többségi társadalom felé, a „síneken túlra”, valamint az ország határain túlra is, ennek bizonyítéka, hogy Erasmus+ pályázatuk épp elbírálás alatt áll.

Több gyermek ösztöndíjjal végezheti tanulmányait, de a teljesítmény-központú felfogás helyett alapelv a személyre szabott figyelem, szeretet, türelem, megbecsülés. Az emelt szintű képzés a művészeti tárgyakban, ének-zene, hangszeres képzés, hittan, valamint tavaly óta képzőművészet terén valósul meg, ugyanakkor a sportban is eredményesen szerepelnek a diákok.

Az iskola énekkarának és zenészeinek műsora után a szakmai délelőttön hittan-, matematika- és fejlesztő órán, az óvodában a méhek és a méz témahét keretében minden csoport egyedi foglalkozásán vehettek részt a vendégek, majd közösen megbeszélhették az ott tapasztaltakat.

Délután az iskola egyik pedagógusa, Kurucz Miklós történelemtanár és testnevelő-edző, a „Maradj mozgásban” társasjáték egyik megalkotója mutatta be a covid bezártsága ihlette társasjátékát.

A hét második felében is vártak vendégeket, szerdán az akadálypályán több iskola mérhette össze tudását a versenyeken, iskolánként négyfős csapatban.

Tanár-diák meccsek, rajzpályázat és értékelése, Sója Miklós tevékenységéről összeállított tudásfelmérő: mindez és még sok más belefért a hét gazdag programjába.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye/P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria