Hitoktatók őszi képzése Pécsen – Katekumenális felkészítés a szentségek felvételére

Hazai – 2018. október 31., szerda | 17:30

Október 29-én Pécsen tartották az őszi hitoktatói továbbképzést a Magtár Látogatóközpontban, amelynek témája szentségek felvételére való katekumenális jellegű felkészítés volt. Közel száznegyven hitoktató és plébános vett részt az eseményen.

Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs köszöntőszavai után a katekéták a képzéssel kapcsolatos elvárásaikat és érzéseiket fogalmazták meg párokban, kiscsoportokban. Ezt követően Nyúl Viktor pasztorális helynök a terméketlen fügefáról szóló evangéliumi szakasz kapcsán elmélkedett a szentségekre való felkészítésről. A vincellérhez hasonlította a jó hitoktatót, aki amellett, hogy reálisan látja a problémát, kitartóan, munkaerőt nem sajnálva tesz meg mindent a fa érdekében, és reménnyel néz a jövőbe, Istenre bízva a növekedés mértékét és ütemét.

A felkészítést minden esetben kateketikai, pasztorális megtérésnek és szentségi életvitelnek kell megelőznie ahhoz, hogy gyümölcsözővé váljék. Az előadó hangsúlyozta, hogy a katekumenális szemléletmódhoz való visszatérés az, ami képes megújítani a plébániai közösségek életét. Az Egyház tagjává a bevezető szentségek által tud válni valaki, amihez elengedhetetlen az aktív befogadó közösség, így a felkészítésnek is ezen kell alapulnia.

Ezután Tóth Lászlóné ismertette röviden a fakultatív hitoktatás jelenlegi helyzetét, és bemutatta a szentségek felvételére való felkészítés rendjét, amelyet 2019 szeptemberétől egységesen bevezetnek. Ennek lényege az időt adó és a plébániákhoz igazodó ütemterv, amelynek részeként a szentségek felvételére készülő csak az egyéves előkészítő szakasz után kezdi a kétéves tényleges felkészülést. A három év során számos alkalommal szüleikkel együtt vesznek részt a fiatalok az alkalmakon, és a plébániák liturgikus életébe is bekapcsolódnak majd.


A képzés programját a résztvevők saját tapasztalatainak, ötleteinek megosztása zárta, amelyeket plébániatípusok szerint, csoportokban gyűjtöttek össze és ismertettek mindenki előtt, aszerint hogy melyek segítik a közösség kialakítását, megerősítését, és melyek válhatnak szolgálattá. Lezárásként a pasztorális helynök még egyszer hangsúlyozta az egyházmegye főpásztorának kérését, hogy a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson több ezer társával együtt részesülhessen elsőáldozásban valamennyi, a Pécsi Egyházmegye területén élő gyermek.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria