Hogy mosollyal induljon a tanév – Elkezdődött a MosolyTáska gyűjtés

Hazai – 2023. július 12., szerda | 15:55

Elindult a MosolyTáska akció a PontVelem Okos Program, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) és a GLS Hungary közös szervezésében. A diákok júliusban és augusztusban a karitatív szervezet gyűjtőpontjain, augusztus 21. és szeptember 8. között pedig az iskolákban adhatják le jó állapotú, de már nem használt táskáikat, hogy azokkal mosolyt csaljanak a nehéz sorsú gyermekek arcára.

Az iskolatáska, a tolltartó, a füzetek, az írószerek és a tanuláshoz szükséges további eszközök beszerzése sokszor elérhetetlen a nehéz helyzetben élő többgyermekes családoknak. A gyerekek már azzal is hátrányba kerülhetnek az iskolában, hogy táska hiányában szétszórtan hordják felszerelésüket, otthon marad a füzet, elveszik a ceruza. Így lemaradhatnak a tanulásban, kudarcok érhetik őket, gúnyolódás célpontjaivá válhatnak és akár szorongás is kialakulhat náluk.

A legszegényebb családok gyermekei támogatására harmadik alkalommal szervezi meg nyári iskolatáska-gyűjtését a Máltai Szeretetszolgálat, a PontVelem Okos Program és a GLS Hungary. A MosolyTáska gyűjtés – amellett, hogy a táskák segítséget nyújtanak a rászoruló családoknak a következő iskolakezdéskor –, arra ösztönzi a gyerekeket, hogy ahogy a pénzügyi tudatosság és a környezetvédelem, úgy a segítségnyújtás is legyen természetes része az életüknek.

A MosolyTáska akcióban egész nyáron várják a megunt, már nem használt, de hibátlan, jó állapotú iskolatáskákat, hogy iskolakezdésre átadhassák a rászoruló gyerekeknek. A szervezők azt kérik a gyerekektől, hogy az átadandó iskolatáskákból készítsenek MosolyTáskát. A hátizsákokat tisztítsák meg, és üresen vagy az év során megmaradt, de nem használt tanszerekkel megtöltve adják le július és augusztus folyamán az MMSZ gyűjtőpontjain személyesen, vagy augusztus 21. és szeptember 8. között az iskolákban.

Az iskolák a https://www.pontvelem.hu/segits-velem/mosolytaska oldalon csatlakozhatnak a gyűjtéshez, ahol a tanárok minden praktikus részletet megtalálnak. A felajánlást személyesebbé tehetik a gyerekek, ha rövid jókívánságot, biztató üzenetet írnak a táska leendő gazdájának. A felajánlott hátizsákokat a GLS szállítja az iskolákból a Máltai Szeretetszolgálat raktárába. A karitatív szervezet országszerte több ezer családdal áll kapcsolatban, programjai több mint hétszáz kistelepülésen működnek, önkéntes csoportjai pedig 130 városban támogatják a rászoruló embereket. A szervezet munkatársai jól ismerik a családokat, így a gyerekek adományai oda juthatnak el, ahol arra a legnagyobb szükség van. A MosolyTáska összeállításához segítséget nyújt a PontVelem weboldala, illetve a Máltai Szeretetszolgálat videója.

Aki támogatná az akciót, de már kinőtt az iskolatáskás korból, a táska árát felajánlhatja a https://adomanyozz.hu/gyujtes/mosolytaska23 oldalon. Az összegyűlt adományokból a Máltai Szeretetszolgálat iskolakezdő csomagot állít össze a rászoruló gyerekek számára. Az MMSZ gyűjtőpontjai ITT találhatók, ahol szintén le tudják adni az adományozni kívánt táskákat azok a családok is, melyeknek az iskolája nem vesz részt a MosolyTáska Programban.

A Máltai Szeretetszolgálat, a PontVelem Okos Program és a GLS Hungary nyolcadik éve szervez közösen általános iskolások számára jótékonysági akciókat. A Karácsonyi MosolyManók programban az elmúlt hét évben összesen több mint 70 ezer kisgyermeknek készítettek karácsonyi ajándékcsomagot kortársaik.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria