Hogyan támogathatók a meddő párok? – Megtartották az I. Anna–Joachim-konferenciát Budapesten

Hazai – 2022. november 24., csütörtök | 16:20

A meddő párok segítésével és a prevenció lehetőségeivel foglalkozott az I. Anna–Joachim-konferencia, amelyet november 17–18-án az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) szervezésében tartottak meg az intézmény budapesti campusán.

A konferencia címét adó, a főiskolán zajló Anna–Joachim-program célja, hogy a meddőséggel küzdő házaspárok számára átfogó és intenzív, az egyházi tanítással is harmonizáló szakmai és mentális-lelki segítséget nyújtson a gyermekáldás bekövetkezése és az örökbefogadó szülői hivatásra való felkészülés érdekében.

A program tapasztalatai azt mutatták, hogy a reproduktív zavarok kapcsán érdemes a különböző tudományterületek kutatócsoportjaiban, intézményeiben összegyűlt ismereteket egymással megosztani, hozzáillesztve a gyakorlatban dolgozó szakemberek tudását – így jött létre az I. Anna–Joachim-konferencia. A Meddő párok megsegítése és a prevenció lehetőségei – a pszichológia és lelkigondozás feladatai és eszközei című tanácskozás szekciófoglalkozásain és gyakorlati edukációs módszerekről szóló bemutatóin interaktívan volt jelen a mintegy 120 résztvevő.

Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora köszöntőjében elmondta: „Az Anna–Joachim-programunk és az ebből kinövő további kezdeményezések fontosak számunkra, hiszen a meddőség sokakat érintő állapot. Konferenciánkra összegyűjtöttük számos kapcsolódó tudományterület szakértőit és a gyakorlatban dolgozó szakembereket, hogy különböző szemszögekből – prevenció, meddőségi állapotok, terápiás módszerek – tudjuk bemutatni a segítő lehetőségeket.”

A nyitó előadást videoüzenet formájában Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családügyi referense tartotta, amelyben határozottan állást foglalt a Katolikus Egyház tanítása mellett.

Az előadás teljes egészében olvasható ITT.

Az Anna–Joachim-program hatására 2022 februárjától elindult egy meddő párokat segítő szakirányú továbbképzés az Apor-főiskolán. A képzés körül kiforró oktató-kutató szakmai csapat tagjai közül kerültek ki a főiskola hagyományteremtő konferenciájának házigazdái – köztük Homokiné Hollósi M. Cecília és Nagy Beáta Magda, az AVKF oktatói, az Anna–Joachim-program koordinátorai – is.

Az előadások során a fogamzási nehezítettségre és az örökbefogadás lélektanára specializálódott klinikai szakpszichológusok, család- és párterapeuták beszéltek arról, hogy a meddőség kapcsán a testi okokon túl lelki tényezők is szerepet játszanak. Bár sokan tartózkodnak ettől a feltételezéstől, a szakemberek mégis azt látják munkájuk során, hogy a pszichés segítségnyújtás fokozza a várandósság valószínűségét. Főként a meddőség következtében kialakuló krónikus stressz, a gyermektelenség mint elhúzódó krízis, esetleg trauma kezelése kapcsán tudnak segíteni a pároknak szakértő pszichológusok.

A konferencián meghatározó témaként szerepelt a cikluskövetés, amelynek jelentőségére több mentálhigiénés szakember is felhívta a figyelmet. A kutatók szerint a termékenységgel kapcsolatos tudás és tapasztalat hiányos a magyar társadalomban, annak ellenére, hogy az életünk számos egyéb területén a tudatosságra törekszünk (pl. pénzügyek, egészség, környezetvédelem). A modern, komoly orvosi háttérrel rendelkező cikluskövetési módszerek nemcsak családtervezésre és megbízható, mellékhatások nélküli fogamzásszabályozásra, hanem a hormonális egészség nyomon követésére is alkalmasak.

A szekció-előadások során bemutattak több – Magyarországon is működő – jó gyakorlatot.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria