Innovatív képzés indul a PPKE és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága együttműködésében

Hazai – 2022. június 2., csütörtök | 11:49

Oktatási együttműködésre lép a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), melynek keretében az egyetem Jog- és Államtudományi Karán új, a szabályozott iparágakkal foglalkozó képzés indul a hatóság szakmai támogatása mellett. Az erről szóló megállapodást június 1-jén Kuminetz Géza, a PPKE rektora és Biró Marcell, a hatóság elnöke írta alá.

2022 szeptemberétől új, szabályozott iparági szakjogász és jogi szakokleveles szabályozott iparági szakember szakot indít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága szakmai támogatásával. A létrejött megállapodás szerint az egyetem két féléves, diplomát adó képzést indít az állami beavatkozást igénylő, állami szabályozás alá eső szakterületek speciális jogi tudásával foglalkozó szakemberei számára. A kifejezetten jogászoknak meghirdetett szakjogász képzés mellett a szakterületen dolgozó vagy az iránt érdeklődő nem jogászok számára jogi szakokleveles kiegészítő képzés indul.

A szakmai program kialakításában az egyetem versenyjogi és közgazdasági tanszékeinek oktatói mellett – a megállapodásnak megfelelően – a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is közreműködött. A hatóság aktív közreműködése a program későbbi gondozása során is jelentős hangsúlyt kap, így bizonyos tárgyak esetében biztosítja az érintett területeken kiemelkedő szaktudással rendelkező állami szakemberek oktatóként való részvételét.

Az együttműködés lehetővé teszi a szabályozott iparágak területén kiemelkedő szaktudással és tapasztalattal bíró szakemberek képzését, akik ismerik a piacok működésének alapvető kérdéseit, az államgazdasági beavatkozás indokait és a szabályozások főbb közös jellemvonásait. Fontos cél, hogy a résztvevők az egyes ágazatok szabályozásának megismerése révén képesek legyenek a szabályozott piaci magatartásokkal kapcsolatos – elsősorban jogi – problémák adekvát gyakorlati megoldására. A mai gazdasági folyamatok igénylik, hogy egyes szabályozott iparágakról is bővebb tudással is rendelkezzenek a szakemberek. A hallgatók ezáltal speciális tudás birtokába kerülnek többek között a médiajog, a kiberbiztonsági szabályozások vagy akár a koncessziós jog területén. Az iparági képzések során minden esetben a területek elismert vezetői adják át tapasztalataikat és tudásokat a hallgatóknak.

*

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar több mint húsz éve foglalkozik szakirányú továbbképzések szervezésével, szakjogász diplomák kibocsátásával. Ez idő alatt mintegy 30 szakon több mint 4 ezer oklevelet bocsátott ki a jogászi szakterületek széles spektrumában. Tevékenységét a kar tanszékeinek munkája ugyanúgy segíti, ahogy a klasszikus jogi hivatásrendek legkiválóbb képviselői vagy a különböző piaci szereplők nagy tapasztalattal rendelkező résztvevői.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 2021. október 1-jén azzal a céllal jött létre, hogy stabil és kiszámítható működési és szabályozási környezetet teremtsen olyan kiemelt ágazatok számára, mint a szerencsejáték-szervezés, a dohány-kiskereskedelem, a bányászat, valamint a kiberbiztonság egyes területei. A hatóság feladatkörébe tartozó egyes területek nemzetgazdasági szempontból jelentős szerepet töltenek be, hiszen az itt működő, jellemzően magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások éves szinten több mint 2 ezer milliárd forintos árbevételt realizálnak és 50 ezer főnek kínálnak munkahelyet.

Forrás: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Fotó: Markócs Máté

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria