Iskolai megemlékezés a nemzeti ünnep alkalmából Jánosházán

Hazai – 2015. október 26., hétfő | 20:00

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és mártírjaira emlékeztek október 22-én a jánosházi Szent Imre Általános Iskolában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!


A Vas megyei városban tartott ünnepi megemlékezésen, melyen részt vett V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke is, az iskola diákjai színvonalas műsorban, életképekkel, versekkel és dalokkal idézték fel az ’50-es évek szovjet típusú államrendszerét, majd az 1956-os szabadságharc napjait. Középpontba állították a forradalomnak azt a sajátosságát, hogy fiatalok, gyerekek is részt vettek az eseményekben. A 14–18 éves fiúk és lányok fegyvert fogtak, barikádot építettek, őrségben álltak, zászlót tartottak, és életüket adták azért a szabadságért, amit a szovjetek által megszállt Magyarországon nem ismerhettek.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő ünnepi beszédében utalt arra, hogy a budapesti srácok hősies küzdelme mély érzéseket váltott ki itthon és a nagyvilágban. Az ’56-os magyar forradalom ihlette dal (Avanti ragazzi di Budapest, azaz Előre, budapesti srácok!) ma is népszerű Olaszországban. Idézte a fiatalok jelentős szerepét kiemelő klasszikus magyar viccet: „Miért támadnak a szovjetek mindig hajnalban? Mert a gyerekek akkor még alszanak.” Ráirányította a figyelmet a magyar nép két fontos tulajdonságára, a bátorságra és a bölcsességre. Az államtitkár úgy fogalmazott, nekünk kell valóra váltanunk a szabad, emberhez méltó, boldog életről 1956-ban szőtt álmokat.

A megemlékezést követően a kápolna melletti ’56-os emlékműnél rótták le kegyeletüket az iskola diákjai és tanárai, elhelyezve a tiszteletadás koszorúit és virágait. Az ünnepség a Magyar Katolikus Kulturális Hetek iskolai rendezvénysorozatának kiemelt helyi eseménye volt.


Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria