Közösségszervezés és ifjúságvédelem – Ismét találkozóra hívták a katolikus egyetemi lelkészeket

Hazai – 2023. május 19., péntek | 14:32

Május 9–10-én ismét megrendezték a hazánkban szolgáló katolikus egyetemi lelkészek találkozóját Leányfalun, a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban. A szakmai programok mellett tapasztalatcsere, lelki percek, szentmise és kötetlen beszélgetések is helyet kaptak a találkozón.

Két szakmai programra került sor. Az elsőt Berényi András klinikai addiktológiai szakpszichológus, szupervizor vezette, akivel a lelkészek az előző évben már elkezdték a közös gondolkodást az egyetemi lelkészi hivatásról, valamint az egyetemista korosztály életének sajátosságairól.

Berényi András a Forrás Lelki Segítő Központ, valamint a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetője, mindemellett pedig aktív szerepet vállal a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye életében is. Tevékenységei során közelről látja a fiatalok lelki szükségleteit, miközben jól ismeri az egyházi élet dinamikáját, az ifjúságpasztoráció lehetőségeit is.

A szakmai találkozás alkalmával a résztvevők áttekintették a fiatalok életét meghatározó tényezőket, hogy miként tud az Egyház belépni az egyetemisták mindennapjaiba, illetve felmérték a közösségi alkalmak, csoporttalálkozók szervezésének lehetőségeit, jó gyakorlatait.

Másnap Szentes Judit SSS, a Katolikus Pedagógiai Intézet gyermek- és ifjúságvédelmi szakembere érkezett a lelkészekhez. A szakmai program célja volt, hogy együtt világítsanak rá a gyermek- és ifjúságvédelem fontosságára, a kérdéskör komoly és sürgető aktualitására. A résztvevők megerősödtek abban, hogy számos emberi méltóságot érintő jelenség van, amellyel nemcsak említések szintjén kell foglalkozni, hanem különös odafigyeléssel a hétköznapok szintjén is.

Miközben a lelkészek célja, hogy a felelős felnőtté válás útján kísérjék az ifjúságot, elengedhetetlen, hogy a gyermek- és ifjúságvédelem témáról is beszéljenek, hogy ez a kérdéskör az ifjúságpasztoráció, az egyetemi lelkészi hivatás részévé váljon.

Az országban szolgáló katolikus egyetemi lelkészek találkozóját a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának támogatásával rendezték meg. A bizottság számára fontos, hogy támogassák az egyetemi lelkészek munkáját, amely elsősorban helyi szinten zajlik, ugyanakkor mégis lényeges, hogy legyenek olyan kapcsolódási pontok, amelyek keretében országos szinten is megmutatkozhatnak a lelkészségek tevékenységei. Ilyen kapcsolódási pontként jelenik meg a tavaszi időszak végén az egyetemi lelkészek találkozója, az ősz eleji tanévkezdéskor az egyetemisták országos zarándoklata, valamint a tavaszi időszak elején a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozója.

Az országos programok koordinálását Törő András országos katolikus egyetemi lelkészi referens látja el, akinek célja, hogy a lelkészségek közösségei, illetve vezetői a találkozások által megtapasztalják, Isten hogyan lép be az életünkbe, miként akar formálni bennünket a hétköznapok örömeiben és kihívásaiban.

Forrás és fotó: Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria