Krisztus a jövőnk – A pápalátogatás gyümölcseiről szól az idei karizmák ünnepe

Hazai – 2023. május 14., vasárnap | 17:25

Ha pünkösdhétfő, akkor Máriaremete, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye majálisa – mondta Blanckenstein Miklós pasztorális helynök a Kardinálisnak, a főegyházmegye YouTube-csatornájának. Az idei, május 29-i karizmák ünnepe mottója Ferenc pápa magyarországi látogatásához kapcsolódva: Krisztus a jövőnk.

A pasztorális helynök kiemelte, hogy azt az üzenetet és lendületet szeretnék folytatni, amelyet a Szentatya hozott nekünk. A megtérés fontosságával kapcsolatban leszögezte: „Ez nemcsak azt jelenti, hogy jámborabbak leszünk, hanem hogy evangelizálunk is.”

Harmincegy évvel ezelőtt került sor a főegyházmegye zsinatára, amely után számos kezdeményezéssel együtt megszületett a pünkösdhétfői majális, a karizmák ünnepe Máriaremetén, a kegytemplom kertjében. Sátrakat állítottak fel, ahol katolikus közösségek, plébániák, iskolák, különböző szerzetesrendek mutatkoztak be. Azóta is évről évre hívják az érdeklődőket beszélgetésre, játékra.

Blanckenstein Miklós, akik évtizedek óta az egyik főszervezője a rendezvénynek, röviden ismertette a karizmák ünnepe színes programját, amelynek összeállítása során a gyerekekre és a családokra koncentráltak elsősorban. A pasztorális helynök reményét fejezte ki, hogy jövőre, amikor átadja a stafétabotot az utódjának, a régi hagyományok megőrzése mellett ő majd új színt visz bele a szervezésbe.

Megjegyezte továbbá, hogy a felnőtteknek is érdemes kilátogatniuk pünkösdhétfőn a Máriaremetére, hiszen a reggeli dicsőítés után a Bízd Rá Magad szolgálat kínálja a „portékáját”: arra hívnak, törődjünk a másikkal, mutassuk meg aktív cselekvéssel a szeretetünket a leszakadóknak, a peremre kerülőknek, vinnünk kell az örömhírt, hogy vagyunk, létezünk és figyelünk rájuk.

A munkatársak bemutatják Máriaremetén a bizdramagad.hu portált, amelyen az emberi életút sokféle kihívásával kapcsolatban találhatunk valós, gyakorlati segítséget. Legyen szó gyermekvállalásról, gyereknevelésről, párkapcsolatról, függőségekről, időskorú vagy beteg hozzátartozó gondozásáról, pszichológiai, érzelmi elakadásokról vagy bármilyen személyes nehézségünkről, akárcsak egy számunkra új élethelyzetről.

Az oldal a mindennapok emberének szól, a mai kor kérdéseire mai válaszokat adva, hisz mindannyian számtalan nehézséggel, krízissel találkozunk az életünk során. Erdő Péter bíboros a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tartós gyümölcsének nevezte a Bízd Rá Magad mozgalmat.

Blanckenstein Miklós kiemelte, a kerekasztal-beszélgetés fő témája idén a pápalátogatás lesz. Olyanok osztják meg a tapasztalataikat, akik közel lehettek Ferenc pápához és a háromnapos látogatás szervezésében is komoly szerepet vállaltak. Az ünnepi szentmise előtt Erdő Péter bíborost a tavalyi évhez hasonlóan Kunszabó Zoltán diakónus kérdezi majd, de nem csupán a Szentatya magyarországi tartózkodásáról, hanem hogy milyennek látja a jövőt, amelyet ezekre az élményekre lehet építeni.

Forrás: Zsuffa Tünde/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Videó: Kardinális/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria