Krisztusra várva – Adventi lelkigyakorlat a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban

Hazai – 2021. december 1., szerda | 19:35

Megtartotta szokásos adventi lelkigyakorlatát a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium advent első hétvégéjén, november 26. és 28. között. A háromnapos program részeként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a szakkollégium alapító püspöke, Veres András mutatott be ünnepi szentmisét a győri székesegyházban.

A járványhelyzet miatt az elmúlt évben főként csak online formában tudtak lelki programokat szervezni, ezért különös várakozás előzte meg a mostani, személyes jelenléttel megtartott lelkigyakorlatot, amelyre a járványügyi előírások szigorú betartása mellett került sor.

A hétvégét a szakkollégium spirituálisa, Köbli Tamás atya elmélkedése nyitotta. Tanításában az ismert szentírási mondatra irányította figyelmet: „Mindenki elment a maga városába, hogy összeírják” – utalva arra, hogy az adventi idő legyen a lelkiismeret-vizsgálat ideje, legyen idő megérkezni önmagunkhoz, a „magunk városába”, észrevéve környezetünk szükségeit.

Gaspari Gábor szakkollégiumi igazgató az imádság fontosságáról elmélkedett. Mint mondta, az ember nem is gondolná, hogy mennyi minden válhat imává az életében. Boldog Brenner János adventi vértanú papi jelmondatát idézte: „Az Istent szeretőknek minden a javukra válik.”

Ezt követően a szakkollégiumi kápolnában szentségimádást és éjszakai virrasztást tartottak a szakkollégisták, akik kisebb csoportokban vállalták a jelenlétet az Eucharisztia előtt. Az egyetemisták késő éjszakáig kitartottak, imádkoztak és énekeltek.

A lelkigyakorlat hétvégéjére silentiumot hirdettek, és bár szinte minden lakó bent volt a szakkollégiumban, mégis érezhető volt a „Lélek csendje”.

A következő napot a győri püspökség vendégeiként töltötték a szakkollégisták. Veres András főpásztor, aki egyben a II. János Pál Katolikus Szakkollégium alapító püspöke, nagy örömmel fogadta a fiatalokat. Bemutatta nekik a győri egyházmegyei központot, ahol jelenleg komoly munkálatok zajlanak, többek között valódi Collis Sacer, azaz „Szent Domb” épül.

A püspöki szentmisén elhangzó szentbeszédében Veres András kiemelte: az adventben különösen is figyelni kell arra, hogy ne lankadjon a figyelem a valóban fontos dolgokat és Isten országát illetően. Szent Lukács evangéliuma nyomán rámutatott a tanítás különösen aktuális részére: „Vigyázzatok, hogy el ne nehezedjék szívetek tobzódásban, részegeskedésben és az e világi gondokban.”

A zenei szolgálatot – mint ahogyan az egész hétvégén – a szakkollégisták kórusa és zenekara biztosította.

A program a püspöki palotában folytatódott, ahol ismét Köbli Tamás vezetésével folytatták a pénteken megkezdett elmélkedést.

Ezt követően a Szent László Látogatóközpont néhány kiállítását, a Püspökvár toronykilátóját és a Boldog Apor Vilmos-emlékkiállítást tekintették meg a lelkigyakorlat résztvevői, majd lehetőségük nyílt a győri adventi vásár forgatagában is elvegyülni.

A szombathelyi hazaérkezés után a szakkollégiumban a spirituális megáldotta a az adventi koszorút, amelyen meg is gyújtotta az első gyertyát.

A lelkigyakorlat vasárnap szentmisével zárult a szombathelyi Szent Norbert-templomban (Zárdatemplom), melynek főcelebránsa Óra Krisztián szentgotthárdi iskolalelkész volt.

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta az EKCP-KP-1-2021/1-000172 sz. pályázat keretén belül.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria