Megemlékeztek a magyar katonákat mentő papról Abaligeten

Hazai – 2021. december 7., kedd | 15:33

December 1-jén, születésének 100. évfordulóján emlékezett az abaligeti plébánia Fried Vilmos káplánra a Bűnbánó Szent Mária Magdolna-templomban. A zsidó származású fiatalember kikeresztelkedett, később pappá szentelték.

A 23 éves Fried Vilmos káplán a II. világháborúban magyar katonákat mentett meg a szovjet ellenségtől; az elhunyt katonákat pedig ő temette el.

A megemlékezésen – többek között – jelen volt és beszédet mondott a Mária Magdolna Alapítvány elnöke, Hóbár Csaba, valamint Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke.

A száz éve született papról Markovics Milán Mór őrnagy, vezető kiemelt tábori lelkész, a Katolikus Tábori Püspökség pasztorális helynöke emlékezett meg, felelevenítve egy régi katonai hagyományt, majd imádságot mondott az elhunyt katonák és az őket eltemető káplán lelki üdvéért. A Markovics Milán Mór őrnagy által felolvasott imádság ITT tekinthető meg.

Az eseményen készült teljes felvétel ITT látható.

*

1944. november 30-án a Vörös Hadsereg átvonult Abaligeten. Az átvonulásnak 33 magyar katonaáldozata volt.

Közben a plébánia pincéjében Kápolnay Zsigmond plébános és Fried Vilmos káplán bújtatott néhány lányt és asszonyt. A szovjet katonák a plébánián is megjelentek, ahol elvették az ott tartózkodó négy pap óráját, majd elmentek. Fried Vilmos ment ki hozzájuk. A pincében rejtőzködők megmenekültek. Az elhunyt magyar katonákat Fried Vilmos temette el december 2-án.

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria