Megnyitották a Jószolgálat díj jelölési időszakát

Hazai – 2019. szeptember 5., csütörtök | 17:09

Twickel Georg Albert, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke nyitotta meg a Jószolgálat díj 2019/20-as jelölési időszakát Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán szeptember 5-én. Az új évad nagykövetei Barabás Éva műsorvezető és Molnár Ferenc Caramel énekes. Idén a „cselekvés díjára” már a határon túlról is lehet pályázni.

Mint azt Twickel Georg Albert, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke elmondta, a Jószolgálat díj alapításakor olyan elismerést hoztak létre, mely édesanyja életművének kíván méltó emléket állítani. Twickel-Zichy Mária Terézia a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa volt Beregszászon, ezért is alapították idén azt a díjat, melyet minden évadban más-más szomszédos országban élő, jószolgálati tevékenységet végző egyének nyerhetnek el. Az első évben a Kárpátalján élő szórványmagyarság segítőit kívánja támogatni az alapítvány. Twickel Georg Albert köszönetet mondott azoknak, akik nap mint nap szeretettel gondoskodnak a gyenge és beteg emberekről, majd megnyitotta a Jószolgálat díj 2019/2020-as évadát.

Gáspár Judit, a Jószolgálat díj szóvivője elmondta, szeptember 5-től november 30-ig lehet jelölni az elismerés honlapján keresztül – joszolgalatdij.hu/jeloles – négy főkategóriában: életműdíj, hivatásszerűen végzett szociális munka, önkéntesen végzett szociális munka, valamint új kategóriaként megjelent a külhoni vándordíj. Az önkéntes kategóriákban a jelölések alapján 2020 januárjában online szavazással a közönség választja ki azokat a személyeket és civil közösségeket, akiket érdemesnek ítél a Jószolgálat díjra. Az elismerésre azokat lehet javasolni, akik kiemelkedő munkát végeznek a rászoruló családokért, a fogyatékkal élőkért, a hajléktalanokért, a kisebbségekért vagy az idősekért.

Mint azt Barabás Éva műsorvezető, a díj egyik nagykövete elmondta, azért is örül ennek a kezdeményezésnek, mert egy olyan „nagyítót” ad a kezünkbe, mellyel megláthatjuk azokat a rászorulókért dolgozó embereket és intézményeket, akik és amelyek nap mint nap csendben végzik a munkájukat. Ők olyan értéket teremtenek, melyre mindenkinek érdemes odafigyelnie. A rászoruló embereknek nem csak azért nehéz a helyzetük, mert kiszolgáltatottak, sokszor nem is szívesen kérnek segítséget. „Nekünk észre kell venni azt, aki támogatásra szorul, és segítenünk kell azokat, akik segítenek.”

Molnár Ferenc Caramel énekes, a díj másik nagykövete is azt emelte ki, hogy sokszor valóban nem látjuk azokat, akik másokon segítenek. Pedig sokan vannak azok, akik nem a nyilvánosság előtt teszik a dolgukat. Mint elmondta, örömmel járul hozzá ahhoz, hogy ezt a kezdeményezést minél többen megismerjék.

A megnyitó esemény zárásaként a résztvevők ökumenikus imát mondtak a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban Laurinyecz Mihálynak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara tanárának vezetésével.

* * *

Az Index.hu munkatársai kiállítást készítettek a 2018/19-es évad díjazottjairól, ezt október végéig lehet megtekinteni a budapesti Március 15-e téren, az összeállítást a későbbiekben vidéki városok közterein is láthatják majd az érdeklődők.

A Jószolgálat díj 2018/2019-es évadának díjazottjai:

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória:
Siposné Kohári Szilvia
Mezei Ádám
Tisza Levente

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória:
Fészek Gyermekvédő Egyesület
Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona
SZÉRA Szociális és Rehabilitációs Alapítvány

Életműdíj:
Tuczainé Régvári Marietta

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória:
Elekné Román Katalin

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória:
Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért

Fotó: Merényi Zita

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria