Megújult a királyhegyesi templom

Hazai – 2021. december 13., hétfő | 15:33

December 12-én Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldotta meg a megújult neogótikus stílusú Szent Kereszt felmagasztalása-templomot hálaadó szentmise keretében.

A Makói járásban található Királyhegyes római katolikus templomát 1902-ben kezdték építeni, a munka 1924-ben fejeződött be. Sokáig ez a neogótikus stílusú épület volt a környékbeli tanyavilág egyetlen temploma – mondta el a Szent Kereszt felmagasztalása-templomról Horváth Lajos, a falu polgármestere.

Az utóbbi években Jánosi Szabolcs plébános több pályázatot nyújtott be az épület korszerűsítésére. Ezek közül három sikeres volt, a korszerűsítés befejezéséhez szükséges mintegy húszmillió forintot pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia biztosította. A felújítás idén februártól novemberig tartott.

A beruházás összesen 89 millió forintba került. Az apátfalvai és a királyhegyesi hívek adományaiból két új – Szent Józsefet és a kis Jézust, valamint Szent Ritát ábrázoló – szobrot állítottak, és restaurálták a régi műalkotásokat.

A templomot december 12-én, vasárnap ünnepi szentmise keretében avatták újra.

A szertartás nyitányaként Jánosi Szabolcs, Apátfalva, Magyarcsanád, Nagylak és Királyhegyes plébánosa mondott köszönetet mindazoknak, akiknek a templom megújulása köszönhető, majd Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrált hálaadó szentmisét.

A hétvégi miséken húsz-harminc ember szokott részt venni, Horváth Lajos polgármester azonban örömmel jegyezte meg, hogy köztük egyre több a fiatal. (A település állandó lakosainak száma 2020-ban 617 fő volt.)

A teljes írás ITT olvasható.

Szöveg és fotó: Szabó Imre

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye/Délmagyar.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria