Négy éven belül teljesen megújul a győri Káptalandomb

Hazai – 2019. február 1., péntek | 11:21

A Győri Egyházmegye Káptalandombon megvalósuló fejlesztéseiről január 31-én tartottak sajtótájékoztatót a győri Hotel Konferencia dísztermében.

Veres András győri megyéspüspök örömének adott hangot, hogy már folyamatban van a Nagyboldogasszony-székesegyház teljes rekonstrukciója, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet felújítása, valamint a zarándokszállások kialakítása. A főpásztor beszélt a Káptalandomb három nagy szakrális kincséről, a Könnyező Szűzanya kegyképéről, Szent László hermájáról és Boldog Apor Vilmos püspök sírjáról, amelyek zarándokok és a történelem, művészet iránt érdeklődők sokaságát ösztönzik minden évben arra, hogy ellátogassanak a Mosoni-Duna és a Rába találkozási pontjára.

A püspök kifejezte reményét, hogy pár év múlva minden magyar embert méltán tölthet el büszkeséggel a megújult székesegyház szépsége. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet fejlesztésének fontosságára is kitért: a beruházással nemcsak az oktatáshoz szeretnének modern infrastruktúrát biztosítani, hanem valódi közösségformáló színtérré kívánják tenni az intézmény épületét.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a fejlesztések szükségességét hitéleti, műemlékvédelmi aspektusból és az identitás kérdése felől közelítette meg. Meglátása szerint az egyházi épületek helyreállítása a hívő és a nem hívő embereket egyaránt szolgálja, a helyreállított műemlékek hazánk vonzerejét növelik. A keresztény örökség nemzeti identitásunk része, az egyéni vallásos elkötelezettségtől függetlenül.

Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos köszönetet mondott Magyarország kormányának a támogatásért, a Győri Egyházmegyének és Győr városának pedig a lelki, szellemi és épített örökség megőrzése és továbbadása iránti készségért.

Horváth Zoltán Barna projektmenedzser tájékoztatott arról, hogy hazai és európai uniós forrásokból, mintegy négymilliárd forint értékben indultak fejlesztések az idei évben a Káptalandombon.

A Nagyboldogasszony-székesegyházban a felújítási munkálatok 2017 májusában kezdődtek el. A szakemberek korszerűsítették az épületgépészeti, világítási, fűtési, biztonsági és a hangosítási rendszert, illetve kicserélték a burkolatot. A 20. század második felében lerakott járólapok helyett mészkő burkolatot kapott a Győri Egyházmegye főtemploma. A felújítási munkálatok első szakaszában a Könnyező Szűzanya-kegykép oltárát is restaurálták. A rekonstrukció folytatásaként – amely 1,8 milliárd forint értékű hazai forrásból valósul meg – restaurálják többek között a főoltárt, a mellékoltárokat, a szószéket, a díszítőfestéseket, a főhajóban található aranyozott fabetéteket és a Franz Anton Maulbertsch által készített mennyezetfreskókat.

A Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet épületének rekonstrukciója 1,2 milliárd forintba kerül, amely szintén hazai forrásból valósul meg. A beruházás keretében felújítják a nyílászárókat, korszerűsítik a teljes belső gépészeti és elektromos rendszert, valamint megújul számos oktatási célt szolgáló helyiség. A Káptalandombon elhelyezkedő épület ugyan nem áll műemléki védettség alatt, de Győr egyik legjellegzetesebb ingatlanja, amely nagyban meghatározza a Mosoni-Duna partjának arculatát.

Hétszázmillió forint értékű hazai forrásból komplex felújítás kezdődött a Káptalandomb 8., 9., 10. és 16. szám alatt található káptalani házakban. A Győri Egyházmegye tulajdonában lévő, külső megjelenését tekintve részben felújított, belső infrastruktúráját tekintetbe véve azonban igen rossz állapotú ingatlanokban a korszerűsítést követően zarándokok elszállásolására, egyházi programok szervezésére lesz lehetőség, a hit- és a felsőoktatás céljait egyaránt szolgálva.

A Győri Egyházmegye európai uniós forrásból, a Széchenyi 2020 program keretében, a Konvent–Káptalandomb turisztikai attrakciófejlesztése című pályázatával 1,1 milliárd forintból négy településen – Császáron, Győrben, Horvátzsidányban és Sopronban – öt attrakciót fejleszt. A megyeszékhelyen 400 millió forint értékben információs pontot és közösségi teret alakítanak ki a Szent László Látogatóközpontban, a Nagyboldogasszony-székesegyházban innovatív kiállítóteret hoznak létre, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban pedig bővítik a kiállítóteret, kicserélik a bútorzat egy részét és multimédiás eszközöket telepítenek.

A beruházások célja, hogy az egyházmegye megőrizze és méltó körülmények között bemutassa szakrális értékeit és emlékeit, valamint eszközei korszerűsítésével növelje az oktatás hatékonyságát, még hangsúlyosabbá téve a Káptalandomb szakrális vonzerejét és evangelizáló jellegét a látogatók szélesebb rétege számára.

A sajtótájékoztatón jelen volt Borkai Zsolt, Győr polgármestere, valamint Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő is.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter, O. Jakócs Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria