Országos Cigánypasztorációs Konferencia lesz Máriapócson

Hazai – 2022. október 28., péntek | 13:37

November 4–5-én Máriapócs ad otthont az őszi Országos Cigánypasztorációs Konferenciának, melynek mottója: „…újuljatok meg lelketekben és elmétekben…” (Ef 4,23) A kétnapos konferencián mintegy száz roma és nem roma résztvevő közösen hallgatja majd a Magyar Katolikus Egyház cigánypasztorációban elkötelezetten tevékenykedő lelkipásztorait, többek között Székely János püspököt is.

Az esemény több évtizedes múltra tekint vissza, korábban Gödöllőn, majd Egerben rendezték meg az őszi konferenciát. Az ország számos pontjáról érkeznek a résztvevők, lelki töltekezésre és közösségi találkozóra, amelynek keretében este kulturális hagyományok felelevenítésére is sor kerül.

A szervezők Pál apostol szavaival hívják a résztvevőket a lelki megújulásra. Céljuk, hogy erősödjön a sokszínű roma csoportok lelki közössége, valamint hogy megismerjék és segítsék egymás pasztorációs törekvéseit és a mások javára végzett munkájukat.

A nyitó szentmisén, november 4-én délután homíliát mond Szocska Ábel püspök. Ezt követően Székely János püspök, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának elnöke tart elmélkedést, másnap pedig Kocsis Fülöp érsek-metropolita tanítását hallgathatják meg a résztvevők.

A konferencia vendégei lesznek Balogh Győző, Kanyó Árpád és Lakatos Péter atyák, akik a megújulással kapcsolatos gondolataikat osztják meg a hallgatósággal. Ifj. Nagy Zoltán egyházmegyei cigánypasztorációs megbízott segítségével betekintést kaphatnak a résztvevők a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs tevékenységeibe is.

A konferencián jelen lesz Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

A részvétel regisztrációhoz kötött, a regisztrációs felület ITT érhető el. 

Jelentkezési határidő: október 31., hétfő

A konferencia helyszíne a Máriapócsi Zarándokház. Mivel a szálláshelyek száma korlátozott, a szervezők kérik az érdeklődőket, hogy minél előbb regisztráljanak. Az utazást a jelentkezők egyénileg, illetve csoportjukkal közösen oldják meg. 

További információk: Bángi-Magyar Anna, telefon: +36 30 199 2652; e-mail: bangimagyar.anna@boldogceferinointezet.hu

Forrás: Boldog Ceferino Intézet

Fotó: Máriapócs Nemzeti Kegyhely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria