Sátoraljaújhelyen megáldották a felújított piarista kollégiumot

Hazai – 2023. május 18., csütörtök | 12:49

Átadták a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Kollégium megújult épületét. A május 17-én tartott ünnepségen köszöntőt mondott Zsódi Viktor SchP tartományfőnök, Szamosvölgyi Péter polgármester, valamint Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Az épületet Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg. Az ünnepségen közreműködtek a kollégium diákjai.

Az időjárási viszonyok miatt a Nagyboldogasszony-templomban tartották az ünnepséget.

Zsódi Viktor tartományfőnök köszöntőjében hangsúlyozta: fontos, hogy együtt tudjunk ünnepelni, hiszen Isten a közösség Istene, aki arra hív, hogy boldogan éljünk a földön és segítségével eltaláljunk szívéhez. Rámutatott: a kollégium az élet tanulásának helye, biztonságos hely, mely segíti a boldog élet kibontakozását, amihez a piarista rend alapítója, Kalazanci Szent József közbenjárását kérik. A tartományfőnök köszönetet mondott mindazoknak, akik a beruházás sikerén dolgoztak, támogatták azt.

A kollégium lakói kis műsor keretében osztották meg személyes élményeiket a jelenlévőkkel, s felidézték az egykori kollégista, a névadó Kossuth Lajos alakját.

Szamosvölgyi Péter polgármester úgy fogalmazott: a város legrégebbi épületegyüttesének felújítása sokat jelent a település számára, s azt is mutatja, hogy a hit évszázadokon keresztül tarthat egyben intézményeket, épületeket.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára egykori piarista diákként emlékezett a budapesti iskolában töltött időre, a piarista atyák tanítására. Mint mondta: most az evangéliumi radikalizmus megőrzése a legfontosabb, mert az épít, miként a piaristák építenek fizikai és lelki értelemben is. A rend 1948-as szétszóratása hatalmas rombolást okozott, most ezeket a károkat kell helyreállítani, s a kormány támogatja ezeket a célokat.

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében örömének adott hangot, hogy egy nagyszerű munka eredményeképpen a szűkebb és tágabb értelemben vett magyarság életrevalósága itt is megmutatkozott. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk megújítani a régit, megőrizni azt és új életet kezdeni – mutatott rá.

Szent János evangéliumában olvasottakra utalva az érsek elmondta: Jézus búcsúbeszédében arra tanít, hogy szeretetből tartsuk meg Isten parancsait. Jézus pedig örök lakóhelyet készít nekünk az Atyánál. A főpásztor hangsúlyozta: nem véletlen, hogy éppen ez az evangélium hangzik el, hiszen egy lakóhely megáldására jöttek össze. „Azoknak a diákoknak a lakóhelyét áldjuk meg, akik előtt ott van még az élet, akik most készülnek arra, hogy birtokba vegyék ezt a világot, birtokba vegyék Magyarországot, és akikben fontos, hogy ott legyen a hazafias érzés, akik tudják,hová tartoznak, és hogy ott legyen bennük az a hit, amely előre tudja lendíteni őket az életben.”

A főpásztor Ferenc pápa Budapesten a fiatalokhoz intézett gondolatait idézve arra bíztatta a fiatalokat, hogy az ifjúság ne a virtuális világban éljen, hanem a valódi életben.

Az ünnepség végén, a jelképes szalagátvágást követően Ternyák Csaba meghintette szentelt vízzel az épület falait.

Az egykori kolostorépület a pálosoké volt, feloszlatásuk után kapta meg a piarisa rend. A több mint 700 éves múltra visszatekintő kollégium jelengeli épülete most mintegy kétmilliárd forintból újult meg. A munkálatokat két ütemben végezték. Az első ütemben a homlokzaton, a nyílászárók cseréjén munkálkodtak, a második ütemben a belső tereket újították meg. A tervezés és kivitelezés során fontos szempont volt, hogy a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével úgy újítsák fel az épületet, hogy az megfeleljen a modern kor igényeinek. A kényelmes elhelyezés mellett a szabadidős tevékenységek, a kikapcsolódás lehetőségei is adottak. A kollégium jelenleg közel 20 lakószobában 80 tanuló elhelyezését és ellátását tudja biztosítani – mondta el Szabó László piarista szerzetes a Szent István Televíziónak.

A piarista rend Magyarországon jelenleg közel 4000 diákkal foglalkozik, az ország több pontján, óvodás kortól az egyetemi szintig – mondta Zsódi Viktor tartományfőnök. Kiemelte: a kollégiumi környezet, a reggeli felkelés, az időbeosztás, a délutáni tanulás, az esti ima nem csupán az intellektuális nevelést szolgálja, hanem az életre neveli a diákokat. A sátoraljaújhelyi kollégium azért fontos, mert a környéken sok diák számára nem mindig adott, hogy családi körben készüljenek fel egy rendezett, tudatos életre. Itt azonban lehetőségük nyílik felelősségteljes keresztény állampolgárokká válni.

Forrás:Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Vozáry Róbert/Szent István Televízió (nyitókép); Piarista Rend Magyar Tartománya Facebook-oldala, MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria