Slachta Margit nevét vette fel a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet

Hazai – 2021. szeptember 17., péntek | 19:15

Szeptember 17-én Slachta Margit, a Szociális Testvérek Társasága alapítójának nevét vette fel a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet. Az eseményen jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, aki megáldotta az intézet további munkásságát, valamint Németh Emma SSS, a Szociális Testvérek Társasága kerületi elöljárója, a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke.

A bíboros szavai szerint ez az intézmény arra példa, hogy az állam is teszi a dolgát, „viszont ebben együttműködik az egyházakkal, és nem szégyelli azt, hogy közös hagyományaink vannak, amit például olyan nagy egyéniségek neve fémjelez, mint Slachta Margité.”

Ezt követően Erdő Péter Isten áldását kérte az intézmény tevékenységére, munkájára.

„Az Országgyűlés határozata a tavaly 100 éve első női képviselővé választott Slachta Margit számára egyfajta rehabilitáció is az 1947–48-as méltatlan bánásmódért, háromszori kizárásért. Holnap lesz Margit testvér születésének 137. évfordulója, ma pedig Salkaházi Sára testvér boldoggá avatásának 15. évfordulóját ünnepeljük. Jó, hogy éppen ezen a napon áldhatta meg Erdő Péter bíboros úr az Intézetet” – írta Németh Emma közösségi oldalán.

*

Slachta Margit „egyéni tehetségéhez nem mindennapi szociális érzék párosult. A szociális gondoskodást társadalmi és strukturális reformokkal igyekezett összekapcsolni. Már a 20. század elején szociális útmutató füzeteket adott ki; házak, utcák, körzetek szerint felmérte a szegénységet Budapesten, majd úttörőként magas szintű szociális képzőt szervezett” – írta róla Németh Emma szociális testvér, akit idén pünkösdkor a Szociális Testvérek Társasága kerületi elöljárójává, június 16-án pedig a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) elnökévé választottak.

„Fontosnak tartotta, hogy az emberi bajokat ne csak vigasztaló szavakkal és segítő jótékonykodással orvosolják – emelte ki Németh Emma 2020-as írásában. – A megelőzésre és a bajok forrásának kutatására helyezte a hangsúlyt. A megelőzés legfontosabb eszközének a politikai és gazdasági struktúrák átalakítását tartotta. Ehhez a politika eszközeit is fel kívánta használni, noha saját bevallása szerint hiányzott belőle a »politikai raffinált tudás«. Nem vágyott közjogi vitákra sem saját pártjának, a Keresztény Női Tábornak 1918-as megalakításakor, sem a női választójogi tervezet benyújtásakor, sem pedig a Keresztény Nemzeti Egység (Egyesülés) Pártjának képviselőjeként. Nem is tartotta magát politikusnak. A romba dőlt világ, az emberek, családok nyomora és szenvedése, az emberek boldogítása vezérelte. Első női képviselőként az árva közügyek anyja akart lenni a 160 férfi képviselő mellett. »Politikai« programja az egyén és a sok ezer család boldogabb életének segítése, »a boldogságnak a képviselete« a Parlamentben.”

Fotó: Fábián Attila

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria

Fotó: Szociális Testvérek TársaságaA Szociális Testvérek Társaságának tagjai a szeptember 17-i névadó eseményen. Fotó: Németh Emma Facebook-oldala