Szent Márton-hét kezdődött a Szombathelyi Egyházmegyében

Hazai – 2017. november 7., kedd | 17:37

November 6-án megkezdődött a Szent Márton-hét a Szombathelyi Egyházmegyében. A programsorozat a Szent Márton Látogatóközpont megnyitása tizedik évfordulójának megünneplésével vette kezdetét.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

A hétfői ünnepség kiállításmegnyitóval kezdődött. A tárlat Pungor R. Dóra és Varga Bernadett textilművészek alkotásait mutatja be, melyeket Szent Márton alakja ihletett, de kiállítottak olyan miseruhákat is, melyek díszítései a szent életének egy-egy mozzanatát ábrázolják.

A megnyitó után Székely János megyéspüspök a csángó település, Forrófalva templomának restaurált Szent Márton-oltárképét áldotta meg a szombathelyi Szent Márton-templomban. A megjelenteket Schauermann János plébános köszöntötte: felidézte a látogatóközpont létrejöttének körülményeit, kiemelve Aigner Géza egykori plébános munkásságát. Hangsúlyozta: az elmúlt évtizedben folyamatosan bővült a kiállított anyag, egyre több mindent ismerhetnek meg az ideérkezők Szent Mártonról, életéről, kultuszáról és persze Szombathelyről, a templomról, a domonkos rendről. Így vált valósággá, amit a 2016-ban, a jubileumi Szent Márton-évben ide érkezők mondtak: Márton itt él köztünk.

Forrófalva csángó település Moldvában. Itt található a térség egyetlen Szent Márton tiszteletére szentelt temploma. Az oltárképet Marosfalvi Antal restaurálta az elmúlt hetekben. A festmény Mártont mint püspököt ábrázolja; a kép jobb oldalán a köpenymegosztás jelenete, a bal oldalán pedig egy liba látható.

Székely János megyéspüspök köszöntőjében kiemelte: a kép segítségével átélhetjük, hogy közös gyökereink, közös hitünk egy családdá tesznek minket. Felidézte Márton alakját, aki már fiatalon Isten jelenlétében akart élni. „Felzengett benne Isten szeretetének éneke” – fogalmazott Székely János, arra utalva, hogy a programot az Énekek Szent Márton püspök tiszteletére című, CD-melléklettel megjelent énekeskönyv bemutatója zárta. A püspök azt kívánta, „az énekek hallgatása segítsen minket is, hogy az életünk szabad, szeretetből fakadó ének legyen Istennek és az emberekért”.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében arról beszélt, hogy Szent Márton tisztelői hisznek az egyetemes, keresztény alapokon nyugvó értékekben, hisznek abban, hogy létezik egy lelki, szellemi értelemben vett Európa, melynek egyik kiemelkedő alakja Márton püspök. Puskás Tivadar polgármester ünnepi beszédében felidézte a 2016-os jubileumi év fontosabb programjait, beruházásait. De mindennél fontosabb Szent Márton lelki öröksége – mutatott rá.

Az ünnepség alkalmából a közönség meghallgathatta az Énekek Szent Márton püspök tiszteletére című gyűjtemény néhány darabját. A bemutatón közreműködtek az ELTE Savaria Egyetemi Központ Zenepedagógiai Tanszékének hallgatói, valamint szombathelyi és perenyei énekesek Horváthné Csomó Orsolya és Medgyesy S. Norbert vezetésével, illetve Pem László pápai káplán, egyházzenész.

A Szombathelyi Egyházmegye a védőszentje, Szent Márton tiszteletére szervezett ünnepségsorozathoz kapcsolódva külön honlapot is indított szentmarton.martinus.hu címmel.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria