Szír ortodox pátriárka: Modellértékű a magyar segítség az üldözött keresztényeknek

Hazai – 2018. december 14., péntek | 18:52

„Magyarország követésre méltó modellt mutat be az üldözött keresztények megsegítésében” – jelentette ki II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka Budapesten, a Miniszterelnökség „Keresztényüldözés elleni kerekasztal” című rendezvényén december 13-án.

II. Ignác Efrém 2017-ben

Az egyházak szerepéről és tapasztalatairól beszélő II. Ignác Efrém köszönetet mondott a magyaroknak, amiért kellően bátrak voltak ahhoz, hogy másként viselkedjenek, mint „a többiek”. Magyarország segített az üldözött keresztényeknek, miközben más – mind anyagi lehetőségeikben, mind méretükben nagyobb – államok nem tettek így, mert arra törekedtek, hogy politikailag korrektek legyenek – hangsúlyozta a pátriárka.

Magyarország megpróbál segíteni, félretéve a politikát, és ez reményt ad: élnek a világon olyan emberek, akik készek arra, hogy kockáztassák a helyzetüket, mert meg akarják érteni az igazságot – mondta II. Ignác Efrém, majd hozzátette, az elmúlt hét év során Szíria elveszítette keresztény népességének felét, de Libanonból, Jordániából és más közel-keleti országokból is távoznak a keresztények. Megjegyezte, az iszlámmal való kapcsolatuk nem volt mindig békés, azonban előfordultak hosszú konfliktusmentes időszakok.

II. Ignác Efrém kiemelte, hogy ők mindenképpen a Közel-Keleten akarnak maradni. Elsődleges igényük, hogy ebben kapjanak segítséget, egyes államok azonban szinte segítik, hogy a keresztények elhagyják a szülőföldjüket. A Hungary Helpsnek köszönhetően otthonokat tudtak helyrehozni. Bár nagy a válság Szíriában, egyetemet alapítottak, és gyógyszergyárat építenek. Ez azonban csupán kettő nagyon sok projekt közül – tette hozzá a szír ortodox pátriárka.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára jelezte, az Országgyűlés szerdai döntése értelmében új szakaszába lép a Hungary Helps. Felidézte, hogy két éve indult a program, amelyet három felismerés hívott életre. A gazdaság erősödik, és ebben a helyzetben Magyarország jobban meg tud felelni annak az erkölcsi kötelességének, hogy még inkább kivegye a részét a világ humanitárius válságainak megoldásából. Másrészt a szigorú határvédelemmel párhuzamosan segítségnyújtás szükséges: nem a bajt kell Európába hozni, hanem támogatást vinni azokba az államokba, ahol baj van. A harmadik egy fenyegető felismerés volt: a kereszténység a legüldözöttebb vallás. Több mint nyolcvan országban bántanak embereket azért, amiért Krisztusban hisznek, a világ azonban nem foglalkozik a problémával, a nagy nemzetközi humanitárius segélyszervezetek elfordultak az érintettektől – sorolta Azbej Tristan, majd hozzátette, a Hungary Helps rögzíti Magyarország küldetését, és megteremti a segítségnyújtás feltételeit – mondta.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzétette: úgy tekintenek II. Ignác Efrémre, mint aki az üldözött keresztények közül való. Nehéz nem megrendülten beszélni, ugyanis több millió keresztény hagyta el a szülőföldjét vagy halt meg mártírként az elmúlt években. A rendezvény ugyanakkor nem csupán a gondok számbavételéről szól: örömteli is, hiszen azt bizonyítja, hogy a szír keresztényeknek vannak testvéreik, akik több ezer kilométerre tőlük a szívükön viselik a sorsukat, átérzik a problémáikat. Amíg egy keresztény is él a Közel-Keleten, Magyarország támogatni fogja a közösségüket nemcsak lelkiekben, hanem anyagilag is – jelentette ki Magyar Levente.

Hölvényi György, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője elmondta, jó ügyért tanácskoznak. A legfontosabb a szolidaritás, amiből Magyarország példát tud mutatni. Kitért arra, hogy Európa keresztény gyökerei nem a kontinensről valók, és ha ezek a gyökerek elszakadnának, nagy bajba kerülnének az európaiak. A keresztények megsegítése kapcsán a politikus kijelentette: „Nem vagyunk hibátlanok, nem vagyunk gazdagok, de amit tudunk, megteszünk.”

Forrás: MTI

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria