Templomszentelésen és Hazajáró Fesztiválon vett részt Timár közössége

Hazai – 2023. szeptember 5., kedd | 16:30

Templombúcsút, templom- és parókiaszentelést ünnepeltek, valamint Hazaváró Fesztivált rendeztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timáron szeptember 3-án. A Szent Liturgiát Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök vezette.

A Timári Görögkatolikus Egyházközség és parókusa, Revák István atya azon fáradozik, hogy ne csak a hívek, de az egész település, valamint az innen elszármazottak is egységként, közösségként találkozhassanak legalább egyszer egy évben, ezen a rendezvényen.

Immár hatodik alkalommal hívták a Timárról elszármazottakat, valamint a településen élőket a Hazaváró – Helyi Ízek Fesztiváljára. A gasztronómiai és közösségépítő rendezvény napját a görögkatolikus templom búcsúi ünnepéhez kötik, annál is inkább, mivel az esemény megálmodója a helyi görögkatolikus parókus, Revák István atya volt. Az elmúlt években a rendezvény mellé állt a Vidék Kincse Egyesület, a település polgármestere, valamint a helyi kisebb közösségek, nemzetiségi önkormányzatok is.

A templom és környéke, a parókia sokat változott az elmúlt időszakban; 2023-ra megújult a templomtető és a teljes parókiaépület kívül-belül. A különféle állami források (például a Magyar Falu Program támogatása) mellett nagy önrészt is előteremtettek a hívek. Így az állam, az Országgyűlés, a megyei vagy az önkormányzati vezetés képviseletében az ünnepre érkező díszvendégeknek címzett köszönet mellett a lelkipásztor és a képviselő-testület elnöke beszédükben kiemelték azt a nagyfokú összefogást, áldozatvállalást a hívek részéről, mellyel a mostani beruházás megvalósulhatott.

Ha mégoly kicsi is a közösség, nagy sikerre vihetik a munkát az egymásnak nyújtott segítő kezekkel – hangzott el.

Az ünnepi Szent Liturgián, melyet Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök celebrált főhelynöke, Gánicz Endre; Jaczkó György gávavencsellői parókus; Gorcsa György tokaji parókus; Szemán László esperes-parókus; Takács János rakamazi esperes-plébános, valamint a házigazda Revák István koncelebrálásával, a főpásztor is erről a magatartásról tanította a hallgatóságot.

Prédikációját a templom címünnepének, az Istenszülő születésének (Kisboldogasszony) egyházi évben betöltött jelentőségével kezdte, ahogyan átöleli azt a Szűzanya elszenderedéséig, augusztus 15-ig (Nagyboldogasszony). Ahogy Mária életét, a mi életünket is sikerek és kudarcok szövik át. E kettő, a siker és a kudarc életünkben betöltött szerepéről elmélkedett: mindkettő nevelni tud minket; arra tanítanak, „amit elértem, Istennek köszönhetem, s hogy kudarcaink is Isten kezében vannak, melyeket javunkra fordíthatunk” – mondta a főpásztor. Isten irántuk érzett szeretetének tanúsága ez, s sokszor embertársunkat vagy annak kézfogását küldi támaszként.

A kézfogás gesztusa szimbolikus vagy konkrét megvalósulásában gyermekkorunktól elkísér minket: gyermekként a biztonságot jelentő kézfogást keressük, a felnőtté válás során elengedjük a szülői kezeket, majd a párválasztásban újra keressük a szerető kéz érintését, a betegágynál megszorítjuk valaki kezét odaállásunk jeleként.

A település lakói megfogják a pap kezét, hogy megvalósítsák a közösséget előmozdító terveit. S van az életünkben egy láthatatlan kéz is, mely kinyúl felénk: a Szűzanya keze – emlékeztette a híveket. Vajon mi milyen gyermekei vagyunk Neki? „A Szűzanya ma nyújtja felénk a kezét, rajtunk múlik, hogy megfogjuk-e” – hagyta nyitva a kérdést gondolatai végén.

A timári görögkatolikus templom a Tisza partján mint „világítótorony” áll és hirdeti Isten dicsőségét. Az elmúlt években a parókia telkén a régi istállóépület helyére új közösségi házat, mosdóhelyiséget, raktárépületet és szabadtéri foglalkoztatót építettek. A parókia tetőszerkezete megújult, udvara megszépült, akadálymentesített parkolót, járdát alakítottak ki, új játszóteret létesítettek.

Az idei beruházás során a templom homlokzata teljesen megújult, új ajtókat szereltek be. A parókia teljes homlokzati felújítása mellett megtörtént a nyilászárók cseréje, a belső festés, elkészült az udvar új kapuja.

A templomszentelést a szertartás elején, a megújult parókia megszentelését a liturgia végén végezték el.

Munkájának és szolgálatának megbecsüléseként Szocska A. Ábel püspök ezüst papi mellkereszt viselésére jogosította fel a parókust, Revák Istvánt.

A szertartás végén a meghívott vendégek mondtak köszöntőbeszédet: Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője; Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke; Vinnai Győző országgyűlési képviselő; Rabatin Ildikó polgármester és a közösség képviselő-testületének elnöke.

Később az önkéntesek által elkészített helyi ételeket a templom előtti „fesztiválutcában” kóstolhatta meg a több száz érdeklődő. Akik „vásárfiát” szerettek volna emlékbe vinni magukkal, a helyi termelők kézműves portékáit vásárolhatták meg.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria