Testünk a szeretet tanúja – Testteológiai konferencia a Veszprémi Érseki Főiskolán

Hazai – 2021. október 13., szerda | 11:42

Testünk a szeretet tanúja címmel rendez testteológiai konferenciát a Veszprémi Érseki Főiskola november 6-án, szombaton a Veszprémi Érseki Főiskola dísztermében. A konferencián fog bemutatkozni az intézmény új képzése is, amely hitéleti és testteológiai szemléletformáló innovációként először indul el Magyarországon. A rendezvényre október 31-ig lehet jelentkezni.

Mint testtel, lélekkel és szellemmel létrehívott személyek, úgy találhatjuk meg az élet értelmét – mint ahogyan saját életünk céljait is –, ha rájövünk, mit jelent Isten „képének”, Isten arcának lenni. Fel kell fedeznünk, hogy nem csak a lelkünkben, hanem a testünkben, az egész személyiségünkben hasonlatosak vagyunk hozzá.

Isten arcának lenyomatai vagyunk nemcsak szabad akaratunk és értelmünk által, hanem azáltal is, hogy szövetségben, közösségben élünk másokkal.

A Katolikus Egyház – két évezredes történelme során – nemcsak a szeretetről, hanem az emberi testről, a szexualitásról is fogalmazott meg örök érvényű tanításokat, amelyeket ha kötetbe rendeznénk, egy közel hatezer oldalas könyvet kapnánk.

E tanítások közül számosat Szent II. János Pál pápa jegyez. Az ő tanításaira alapozottan fogalmazódtak meg a konferencia főbb üzenetei és célrendszere is.

A Veszprémi Érseki Főiskola által meghirdetett konferencia legfontosabb célkitűzése, hogy teret adjon egy tudásmegosztó és szemléletformáló találkozásnak, amelynek keretében főpásztorok, teológusok és szakértők tárják fel a testteológia nem vagy csak alig ismert tételeit, az Egyház tanítását szexualitásról, testiségről és az Isten-képmásságban rejlő felelősségünkről.

A délelőtti előadások az emberi test méltóságáról, szépségéről és a szeretet kreatív, őszinte, tiszta megéléséről fognak szólni, míg délután olyan új közösségek és mozgalmak mutatkoznak be, amelyek valamilyen módon a házasságra készülőkkel, a házasságban élőkkel, az elváltakkal, a gyermeküket egyedül nevelő szülőkkel foglalkoznak. A szünetekben személyesen is meg lehet majd ismerkedni ezen mozgalmak képviselőivel, tagjaival.

A konferencián fog bemutatkozni a Veszprémi Érseki Főiskolán új testteológiai képzése is, amely az intézmény fejlesztésében és alapításában – hitéleti és testteológiai szemléletformáló innovációként – először indul el Magyarországon. A képzés Rómában, az Egyesült Államokban és Franciaországban már működő testteológiai képzés hagyományait követi.

A részletes program ITT érhető el.

Forrás és fotó: Veszprémi Érseki Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria