Több száz pedagógus adott hálát az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye intézményeinek Te Deumán

Hazai – 2022. június 19., vasárnap | 17:02

Az albertfalvi Szent Mihály-templomban tartották június 16-án az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye oktatási intézményeinek hagyományos tanév végi szentmiséjét, majd összesen negyvenen vehettek át elismerést kimagasló színvonalú munkájuk elismeréseként, amellyel a főegyházmegye különböző oktatási-nevelési intézményeit szolgálják.

A főegyházmegyei Te Deumon több száz pedagógus együtt adott hálát az elmúlt tanévért, a diákok fejlődéséért és a világjárvány megszűnéséért. A szentmisét Gyetván Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának főigazgatója celebrálta, koncelebrált Gável Henrik plébános. A könyörgéseket a főegyházmegye katolikus iskoláinak igazgatói olvasták fel.

A szentmisét követően Gyetván Gábor főigazgató és Kisfaludy László helyettes államtitkár átadta a pedagógusok elismerésére alapított díjakat. A főegyházmegye legrangosabb pedagógiai elismerését – az Erdő Péter bíboros, prímás által alapított Knauz Nándor-díjat – Horváthné Vincze Judit, a Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója kapta, harminckilencen pedig a Szent Gellért Érdemérem arany fokozatát vehették át.

A Szent Gellért-díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére. A díjat az illetékes fenntartó adományozza; elkötelezett hitvalló életért, következetes, kitartó, színvonalas nevelő-oktató és az egyházi nevelési-oktatási intézményekben végzett egyéb munkáért ítélik oda.

Az ünnepi hálaadás a templomkertben szerény agapéval zárult. A főegyházmegye közoktatási intézményeibe a 2021/22-es oktatási-nevelési évben több mint tízezer gyermek járt, a nagy múltú intézmények közül pedig több is idén ünnepelte alapításának vagy újraalapításának 25., illetve 30. évfordulóját.

Az eseményről rövid összefoglaló tekinthető meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Kardinális médiacsatornáján:

Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria