Uhl Antalra, az embermentő papra emlékeztek Mohácson

Hazai – 2017. május 9., kedd | 13:23

Uhl Antal, a Pécsi Egyházmegye papja mintegy ezerkétszáz zsidó család életét mentette meg a második világháborúban a biztos haláltól. A mohácsi származású katolikus pap emlékére szülőházán táblát helyeztek el, amelyet május 5-én Udvardy György pécsi megyéspüspök áldott meg.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Uhl Antal (1902–1982) katolikus pap a második világháború alatt Lille-ben, majd Párizsban szolgált, francia nyelvtudásának is köszönhetően az ottani magyarok lelkivezetését végezte a Magyar Királyi Külügyminisztérium megbízásából. Saját kérésére a megszállás alatt Párizsban maradt, és ezerkétszáz zsidó családot mentett meg a munkatáborba hurcolástól. A noteszébe bejegyzettek számára menlevelet vagy a Párizsi Magyar Misszió tagsági könyvét állította ki, amely tanúsította, hogy az igazolvány birtokosa a misszió tagja, tehát katolikus keresztény. Részben ezért, részben a Magyarországról becsempészett „kisegítő” iratok miatt 1942 októberében letartóztatási parancsot adott ki ellene a Gestapo. Végül sikerült hazaszöknie a hadbíróság elől, és Virág Ferenc püspök Magyarországon Baranyaszentgyörgyre helyezte plébánosnak, ahol 1982-ben bekövetkezett haláláig szolgált.

A Pécsi Egyházmegyei Levéltár a közelmúltban részletes leírást közölt Uhl Antal életútjáról. Halálának 35. évfordulójára, embermentő tevékenységének emlékére mohácsi szülőházán táblát helyeztek el, amelyet Udvardy György pécsi megyéspüspök áldott meg május 5-én.

A főpásztor szentmisét mutatott be a mohácsi Szent Kereszt-templomban, ahol Uhl Antalt keresztelték: itt volt elsőáldozó és bérmálkozó, itt érezte a hívást a papi szolgálatra.

Forrás és képek: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria