Új keresztet állítottak Szárliget mellett nagypénteken

Hazai – 2018. április 4., szerda | 12:56

A budapesti székhelyű Szentimrevárosi Egyesület Szárliget lakóival közösen helyreállította a tönkrement Magyar Vértanúk Keresztjét a település melletti 384 méter magas Zuppa-tetőn. Az újonnan készített fakeresztet március 30-án, nagypénteken állították fel.

A régi kereszt – amit 2002-ben állított az egyesület – karácsony előtt pár nappal kidőlt a helyéről, ezért teljesen újat kellett készíteni, ami a helyi lakosok kezdeményezésére és támogatásával márciusban készült el.

Közel kétszázan gyűltek össze a hegy lábánál nagypénteken, hogy a másfél mázsás vörösfenyő keresztet felvigyék a vállukon a hegyre. Közben a résztvevők végigelmélkedték a Kollár Ferenc vajdasági író, újságíró által megfogalmazott „Fáradt ember keresztútját”. A csúcson az előre elkészített acélszerkezetbe illesztették be a keresztet.

A vértanúkra mint példaképeinkre emlékezve a Szentimrevárosi Egyesület képviseletében Laszlovszky István mondott ünnepi beszédet, majd megáldották a keresztet. Imával és a Himnusz éneklésével zárult a nagypénteki keresztállítás.

* * *

A 18. század végén terjedt el az a szokás, hogy az Alpok és a Német-középhegység jelentősebb csúcsain kereszteket állítottak. Ekkor már nem tekintették a hegyeket démonok és szellemek lakhelyének, és a csúcsok egyre nagyobb vonzerőt jelentettek a kirándulók, turisták számára.

Hazánkban ez a szokás kevésbé honosodott meg, de találkozhatunk itthoni példákkal is. A legnagyobb, hegytetőn álló fakereszt Magyarországon a Somló-hegyen lévő Szent István-emlékmű mellett látható.

A Szentimrevárosi Egyesület tevékenységének köszönhetően jelenleg hét fakereszt magasodik különböző hegységeinkben, a Vértestől a Bükkig. A keresztek öt magyar szent, Nagyboldogasszony, valamint a magyar vértanúk tiszteletét hirdetik. Az egyesület 1996-ban állította első keresztjét, majd minden évben követte egy további. A mostani helyreállítás során egy négy méter magas, vörösfenyőből készült kereszt került a csúcsra.

Forrás és fotó: Szentimrevárosi Egyesület, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria