„Add magad!” – a 72 óra mottója krisztusi gondolat

Hazai – 2016. október 7., péntek | 20:42

A hétvégén zajló „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű szociális-önkéntes akció céljairól október 7-én sajtótájékoztatót tartottak Budapesten. A történelmi egyházak, a kormányzat képviselői és a 72 óra fővédnöke önkéntes munkát is végzett a Vakok Battyány László Római Katolikus Gyermekotthonában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Dupla boldogság számomra ez a program – mondta a sajtórendezvény elején Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground együttes énekesnője, a 72 óra idei fővédnöke. – Egyrészt látom a sok önkéntes fiatalt (közel nyolcezren vesznek részt országszerte a 72 óra projektjeiben – a szerk.), másrészt a mostani helyszín emlékeztet arra az időszakra, amikor egy barátnőmmel éveken át jártunk ide a vakok gyermekotthonába segíteni, telente mézeskalácsot sütni. ”

„Fontosnak tartom az önkéntességet, különösen a mai világban, amikor az emberekben annyi üresség van, mintha sokan nem akarnának tudomást szerezni arról az alapszituációról, hogy mi, emberek egymáshoz kapcsolódunk, együtt vagyunk azok, amik vagyunk – folytatta az énekesnő. – Ezért örömmel támogatom a 72 óra üzenetét, hogy figyeljünk egymásra, és hiszem, hogy ez a három nap inspiráció lehet a későbbiekre is.”

Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye görögkatolikus püspöke a 72 óra idei mottójára („Add magad!”) utalva azt mondta, a szervező történelmi egyházak képviselői mint krisztushívők fontosnak tartják a rendezvény teológiai szempontjait. János evangéliumának központi gondolatát idézte fel a püspök: eszerint Krisztus önként adta oda önmagát a megváltásban. A püspök emlékeztetett Péter apostol lelkiségére is: „Aranyom, ezüstöm nincs, de amim van, neked adom” (ApCsel 3,6).

Reményét fejezte ki, hogy a nyári krakkói ifjúsági világtalálkozón megtapasztalt nemzetközi szintű önkéntesség példája nyomán még lelkesebben képviselhetik a jó ügyet most a keresztény fiatalok.

Orosz Atanáz püspök első alkalommal járt a vakok budapesti gyermekotthonában, de elmondta, hogy közel 15 éve küld ide papnövendékeket segítő szolgálatra, illetve örömét fejezte ki, hogy több itt lakó fiatallal találkozott már a fogyatékkal élők számára szervezett görögkatolikus Szent Damján táborban.

Bogárdi Szabó István református püspök, a Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke személyes emlékeit idézte fel, amikor még teológushallgatóként végzett szolgálatot fogyatékos gyermekek otthonában. „Egyetemista koromból sok mindenre nem emlékszem már, de ezeket a szolgálatokat, az ott álélt tapasztalatokat nem felejtem el” – mondta a református püspök, aki több megszólalóhoz hasonlóan már felvette a 72 óra pólóját, hiszen a sajtórendezvény után önkéntes munka következett. „Nem jöttem ünnepi viseletben a sajtótájékoztatóra, munkához öltöztem – folytatta a püspök –, s ezzel azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a mások mellé való odaállás, segítés ne pusztán ünnepi pillanat, kiemelt pont legyen az életünkben, hanem hétköznapi, magától értetődő emberi hozzáállás.”

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke gratulált az „Add magad!” mottóhoz, amely jó üzenet a mai fiataloknak, akik nap mint nap találkoznak az „add fel magad” vagy az „add el magad” kísértő, burkolt üzeneteivel. Az elnök-püspök felhívta a figyelmet arra, hogy az október minden magyar ember számára emlékeztet a szabadság jó ízére, és hozzátette: örül, hogy a 72 óra jó ízt ad ennek a hétvégének.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: Magyarországon minden harmadik ember rendszeresen végez önkéntes feladatokat, és a középiskolákban a kormány által bevezetett közösségi szolgálat is az önkéntesség előszobájának tekinthető.

A kormányzat fontosnak tartja az önkéntességet, országos szinten koordinálja többek közt az onkentes.blog.hu honlap segítségével is. A 72 óra projektjeibe 16 helyszínen kapcsolódtak be a kormányzati Új Nemzedék Központ hálózat önkéntesei, az egyik településen hétszáz fiatallal.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a fiatalok ezen a három napon megerősítést kapnak abban a tapasztalatukban, hogy jót tenni jó.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese személyes hangon szólt a sajtórendezvény helyszínéről, ahova fiatalként lelkigyakorlatokra járt, s ezeken az alkalmakon betekinthetett az intézmény életébe. Felhívta a figyelmet arra, hogy másokat nemcsak intézményes szinteken szolgálhatunk, „önkénteskedhetünk” közvetlen környezetünkben is, például azzal, ha időt szakítunk egy beszélgetésre magányos, idős szomszédunkkal.

A sajtórendezvény zárásaként Fehér Anna, a Vakok Battyány László Római Katolikus Gyermekotthonának intézményvezetője szólt a jelenlévőkhöz. „A hit cselekedet nélkül halott” – idézte a Biblia szavait. Köszöntője után a sajtórendezvény résztvevői önkéntes munkára indultak: egy közösségi helyiség kifestésében segédkeztek.

A zárórendezvényt október 9­-én, vasárnap 16 órától rendezik meg a Lieblingben.

 

Mi a 72 óra kompromisszum nélkül?

A három történelmi keresztény egyház szervezésében három napon, azaz 72 órán keresztül fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai teljesítenek országszerte közhasznú feladatokat, úgy mint intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (többek között fogyatékkal élőknek, időseknek).

Az akció eddigi története során több mint 50 ezer fiatalt mozgatott meg országszerte, akik csaknem 2200 közhasznú projektet hajtottak végre mintegy 150 településen.

Idén közel 8 ezer fiatal regisztrált, akik 328 projektben vesznek részt október 6. és 9. között. A 72 óra kompromisszum nélkül szlogenje idén: „Add magad!”

Bővebb információ az esemény honlapján, illetve Facebook-oldalán található.

Fotó: Bakos Dávid

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria