„Éltető sodrásban” – Vasárnap kezdődik a házasság hete

Hazai – 2018. február 8., csütörtök | 19:09

A tizenegyedik alkalommal megrendezendő házasság hete idei programjait sajtótájékoztató keretében mutatták be február 8-án, Budapesten.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával február 11. és 18. között megvalósuló rendezvény idei házaspár-arca Fazekas Rita mediátor és Zámbori Soma szinkronszínművész. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A sajtótájékoztató moderátora, Novotny Zoltán, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a már több mint húsz országban működő nemzetközi Házasság Hete mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek. Hozzátette, hogy a házasság hete idei rendezvénye hazánkban a kormány által kezdeményezett családok éve programjaihoz kapcsolódik.

A sajtótájékoztatón részt vett Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke, Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Török Szabolcs család- és párterapeuta, pszichoterapeuta szakorvos, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet docense, Herjeczki Kornél, a Házasság Hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója, valamint Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita – a házasság hete idei házaspár-arca.

Bíró László püspök hangsúlyozta: fontos, hogy évről évre van egy hét, amikor „nem temetjük, siratjuk, hanem ünnepeljük a házasságot, ami nem a múlt intézménye, hanem a jövőhöz tartozik”. A püspök reméli, hogy a rendezvénysorozat révén társadalmi párbeszéd alakul ki a házasságról: segíti a jó házasságban élők megnyílását a társadalom felé, és növeli a társadalom nyitottságát a családok felé, hogy ne vegyék semmibe a „hagyományos”, azaz értékálló házasságokat.

Egy személyes példán keresztül utalt a házasság hete arcai által választott idei mottóra: „Éltető sodrásban”. Elmondta, hogy a jó tartású ember képes a sodrással szemben is menni, sokan azonban csak sodródnak az árral. A püspök hozzátette, fontos, hogy a társadalmi párbeszéd során ne nézzük le a másikat, azt, aki fájdalmas sebeket hordoz, akinek nem sikerült a házassága, ugyanakkor szabaddá kell válnunk az ostoba ideológiáktól, és az egész, a test-lélek-szellem embert kell a középpontba állítani. Az egy létsíkú, ellaposított ember nem talál kapaszkodót, ha valamilyen csapás éri. Bíró László beszéde végén megismételte: a család, a házasság nem a múlthoz tartozik, mert híd, út, jövőbe tekintő intézmény.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházak nemcsak a házasság hetében, hanem egész évben végzik családsegítő, házassággondozó szolgálatukat, népszerűsítik ezt az alapvető, Istentől való életrendet. „Emberileg nézve a házasság csodálatos, de igen nehéz műfaj. Szabó Lőrinccel szólva »két önzés titkos párbaja«. Gondoljunk csak bele, mi az, amit manapság eltűrünk a másik embertől, a szeretetünk rögtön elmúlik, ha nem úgy táncol, ahogy mi fütyülünk. Ezért szükség van az élő, a minket szerető Isten segítségére, Jézus Krisztus áldására” – mondta Steinbach József. Szólt arról is, hogy a rendezvénysorozat idei házaspár-arca, Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita mediátor a hetet megnyitó vasárnapi istentiszteleten Veszprémben tanúságtételt is tesznek, és ott lesznek a Gyökössy Endre Lelkigondozói Szolgálat képviselői is.

A hetet lezáró szentmisét a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban Bíró László mutatja be.

Fazekas Rita és Zámbori Soma a sajtótájékoztatón egymás közti beszélgetés formájában mondták el gondolataikat. Üzenni szeretnének a fiataloknak és az egyedülállóknak, hogy „jó házasságban élni menő”, „egymást támogatni felemelő”, a házasság Isten ajándéka, a legszentebb kapcsolat, merjenek elköteleződni. (A házaspárral készült interjút az Új Ember február 11-i számában olvashatják – a szerk.)

Török Szabolcs család- és párterapeuta rámutatott, hogy növekszik az igény a párkapcsolatok minőségének javítására, és egyre kevésbé szégyellni való, hogy egy pár terapeuta segítségét is igénybe veszi a kapcsolat változtatása érdekében. Török Szabolcs hangsúlyozta, hogy a párkapcsolatunkkal való tudatos foglalkozás saját személyiségfejlődésünket is segíti: a kapcsolatainkban gyógyulunk. Másrészt sok házaspár a kapcsolatuk változásának eredményeként reméli gyermeke harmonikus személyiségfejlődését is. A szakember arról is beszélt, hogy nőtt az igény a prevenció iránt is, példaként említette az első gyermek születésére felkészítő csoportos programok népszerűségét.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: reménykedőbb, optimistább társadalmi hangulatot jelez, hogy 2016-ban – húsz év után – megdőlt a csökkenő házasságkötési trend: ötvenezer pár kötött házasságot, és ez a szám 2017-ben sem csökkent.

Herjeczki Kornél, a Házasság Hete mozgalom országos koordinátora elmondta, a hazai programsorozat eredményes, 2016-hoz képest tavaly 42 százalékkal több helyi kezdeményezéssel kapcsolódtak be az országos programba. „Úgy érezzük, mi is hozzájárulhattunk a házasságkötések számának növekedéséhez” – mondta, hozzátéve: küldetésünk nehezebbik része azonban most jön, ugyanis nem elég a nagy döntés, az „igen”, a kérdés az, hogy mitől lehet tartós és jó a házasság. Fejlődnünk kell a párkapcsolati képességekben, a konfliktuskezelésben. A házas kapcsolat erősítéséhez sok apró döntésre van szükség, és főként arra, hogy többször és sokszínűbben legyünk képesek kifejezni szeretetünket házastársunk iránt.

A házasság hete programjairól a www.hazassaghete.hu oldalon tájékozódhatnak.

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria