„Elvágtak minket a külvilágtól” – a krími katolikusok helyzete

Kitekintő – 2014. április 13., vasárnap | 17:50

A Segítség a szükségben lévő egyháznak (AED) nevű segélyszervezetnek nyilatkozva Jacek Pyl, Odessza és Szimferopol segédpüspöke a krími katolikusoknak az orosz megszállás óta fennálló helyzetéről beszélt – tájékoztat a La Croix.

„Csak telefonon vagy e-mailben tudunk kapcsolatot tartani a külvilággal. A határon még a segélycsomagokat is feltartóztatják” – mondta el a kétezer krími katolikusért felelős püspök.

„A Krím-félszigetet Oroszországhoz csatoló népszavazás után az ukrán bankokat bezárták, hogy vákuumot teremtsenek az orosz bankok számára – folytatja a püspök. – Az orosz pénz épp csak hogy forgalomba került, és amíg az átmeneti időszak tart, az emberek nem férhetnek hozzá a bankszámláikhoz, illetve nem kapják meg a fizetésüket és a nyugdíjukat.”

„Úgy próbálunk segíteni a helyzeten, hogy élelmiszert és gyógyszereket osztunk, elsősorban a nagycsaládosoknak. Segítjük a görögkatolikusokat is, akik most a mi szertartásainkat látogatják, mert a papjaik mind elhagyták a Krím-félszigetet. A többségében lengyel nemzetiségű latin papság sorsa egyelőre bizonytalan, mivel az orosz kormány vízumkötelezettség bevezetését tervezi a nem krími származású ukránok részére.”

„A Krím elcsatolása semmissé tette azokat az évek óta zajló tárgyalásokat is, amelyeket Kijevvel folytattunk a szovjet időszak alatt az egyháztól eltulajdonított javak visszaszolgáltatásáért. Pedig már közel jártunk ahhoz, hogy az egyház visszakapja a kommunizmus alatt színházzá alakított szevasztopoli templomot, de az erre irányuló eddigi erőfeszítések most mind semmivé váltak. Az új egyházi épületek felhúzására és a régiek felújítására korábban beszerzett engedélyeink sem érvényesek többé.”

Pyl atya mégis bizakodni próbál: „Annyiszor kellett már a nulláról felállnunk, most is készek vagyunk az újrakezdésre”. A püspök nemrégiben levélben fordult a krími polgárokhoz, arra kérve őket, hogy ne engedjék szétdúlni a köztük fennálló barátságos viszonyt.

A kéréshez Szimferopol és a Krím-félsziget orosz ortodox metropolitája is csatlakozott. „Minden keresztény felekezet hívei egységes szellemben imádkoztak azért, hogy ne következzen be véres konfliktus – folytatja a püspök. – Az a tény, hogy a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása vér nélkül zajlott le, híven mutatja imáink erejét.”


Magyar Kurír
(já)