Belvárosi Csend vár nagyböjttől pünkösdig a Párbeszéd Házában

Megszentelt élet – 2020. február 29., szombat | 12:00

Minden Krisztusban születik és mindennek célja, hogy Krisztusban újra egy legyen – e gondolat szellemében immár egy évtizede hirdetnek Belvárosi Csend címmel programsorozatot Budapesten a palotanegyedbeli jezsuita szigeten. A hamvazószerdától pünkösdig tartó időben lelassítanak, hogy „utolérhessen bennünket a lelkünk”. Az elmélyülést művészek, lelki vezetők és kutatók segítik.

2020-ra a közösség évét hirdette meg a Párbeszéd Háza, idén ezért kiemelt szempont számukra, hogy programjaik segítsenek felismerni az egymással és Istennel való közösségünk csodáját és gazdagságát. Ennek érdekében a hamvazószerdától pünkösdig tartó időben teremtésvédelmi előadásokat rendeznek, bibliodráma-csoportokat és párkapcsolati műhelyt is indítanak. Zengő meditációra, szakrális műveket bemutató kiállításokra és filmvetítésekre hívnak mindenkit, hogy közösen keressék a hétköznapokból hiányzó elcsendesedést. A fizikai idő, a kronosz sivatagában áldás ugyanis felfedezni a kairoszt, a szent időt, amely közel hozza hozzánk az időtlenséget, a bennünk lakó misztériumot és több élettel tölti meg mindennapjainkat.

A hamvazószerdától pünkösdig tartó időszakban a jezsuita központ vendége lesz Barabási Albert-László hálózatkutató; Beer Miklós, a Váci Egyházmegye nyugalmazott püspöke; Niklaus Brantschen svájci jezsuita és zen mester; Fülei Balázs zongoraművész; Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök; Toussaint Kafarhire kongói jezsuita szerzetes; Andrew Louth ortodox teológus; Kajtor Domonkos, Koronkai Zoltán és František Lízna jezsuita szerzetesek. Koncertet adnak a Boston College High School növendékei, a Concerto Budapest hegedűművészei, a Musica Sacra kórus, valamint a Simplicissimus Kamaraegyüttes.

A Belvárosi Csend részletes programja ITT olvasható. További részletekről és az esetleges változásokról a Párbeszéd Háza honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Forrás és illusztráció: Párbeszéd Háza

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria