„Mert egy a kenyér...” – Ökumenikus tudományos szimpózium Debrecenben

Hazai – 2019. november 16., szombat | 19:46

Ökumenikus napokat rendeztek Debrecenben, hazai és nemzetközi keresztény felekezetek képviselőinek részvételével. A „Mert egy a kenyér…” – Az Eucharisztia ökumenikus perspektívában című szimpóziumot november 14-én tartották a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem közös szervezésében.

A konferencián a református, katolikus, evangélikus és görögkatolikus egyház képviselői folytattak párbeszédet arról, hogy mi az, ami ma is elválaszt és mi az, ami összeköt bennünket az úrvacsoráról szóló tanításunkban és gyakorlatunkban.

Kustár Zoltán, a Both-alapítvány kuratóriumának elnöke megnyitójában arról beszélt, hogy öröm fórumot teremteni ahhoz, hogy különböző felekezetek egy asztalhoz üljenek és közösen cseréljenek eszmét.

Eljött annak az ideje – fejtette ki –, hogy azt vegyük észre, ami összeköt bennünket, és ne azt, ami elválaszt. Különösen fontos, hogy a keresztyén hit közös evangéliumát együtt vigyük tovább Európában.

Fekete Károly püspök köszöntőjében kiemelte, hogy „a Krisztussal való titokzatos egység csodáját a legkülönbözőbb nézőpontokból elemzik előadóink, mert lenyűgöző az úrvacsorában-eucharisztiában az életközelség, ami Krisztushoz fordít és a másik emberhez”. Az úrvacsorának „lelkületváltoztató ereje van” – hangsúlyozta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A szimpózium egyik előadója Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke volt; a délutáni szekciót Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök köszöntötte.

*

A Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány idén először díjat is adott át, amellyel olyan személy munkásságát ismerik el, aki az ökumenikus párbeszédben maradandót hoz létre.

Az elismerést Kránitz Mihály professzor, római katolikus pap vehette át. Kifejezte: rendkívüli dolognak tartja az alapítvány létrejöttét és munkáját, ugyanis „Magyarország az ökumenizmus területe. Most már távol vagyunk attól, hogy szembenálljunk egymással, eljutottunk egy közösségi felfogásra. Be kell vallanunk azt is, hogy a kereszténység kezd visszaszorulni Európában. Egy új generáció növekszik, amelyiknek akár a történelemről is más a gondolata.”

A konferencia témájával kapcsolatban Kránitz Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy az eucharisztia-úrvacsora kérdésében teológiai különbségek vannak, amelyekhez óvatosan kell hozzányúlni, bár valóban az lenne a cél, hogy a felekezetek hívei együtt tudjanak az Úr asztalához járulni. „Meg kell nézni, hogy hol tudunk gazdagodni a másik úrvacsora ünneplésében” – hangsúlyozta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora, aki úgy véli: időt igényel a teljes konszenzusra jutás, ami gazdagodást fog jelenteni mindegyik felekezetnek.

A díjjal kapcsolatban Kránitz Mihály kiemelte: „Bár a díjat most én veszem át, de ez a római katolikus egyház felé is egy kéznyújtás. Ez egy nagyobb tágasságot jelent, hogy ismerjük el egymás eddigi tevékenységét, és én így még inkább szeretném szolgálni az ökumené ügyét.”

*

A Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány 2016–17-ben kezdte meg a munkáját. Célja az ökumenikus diskurzus támogatása és Both Antal nevének és munkásságának megőrzése. A konferencia jövő tavasszal a Károli Gáspár Református Egyetemen folytatódik.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Dobos Zita/Debreceni Református Hittudományi Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria