170 éve haltak vértanúhalált Csákberény lelkipásztorai Nagyigmándon

Kultúra – 2019. július 16., kedd | 17:20

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején, 1849. július 12-én végezték ki a Fejér megyei Csákberény katolikus és református lelkipásztorát, Mansbart Antalt és Szikszay Jánost. A vértanú lelkipásztorokról Nagyigmándon emlékeztek meg kivégzésük 170. évfordulóján, július 12-én.

Mansbart Antal katolikus és Szikszay János református lelkipásztorok tragikus történetét Sobor Antal író dolgozta fel Perelj, Uram! című művében. A szerző az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot, amikor a Fejér megyei Csákberény népe hősiesen védte szabadságát és kivívott jogait a bevonuló császári zsoldosok rémuralmától.

A falu katolikus és református lelkipásztorát az éjszaka leple alatt tartóztatták le. Elhurcoltatásuk előtt végig kellett nézniük híveik durva sanyargatását, de ők ekkor sem váltak árulókká, holott sejtették, milyen sors vár rájuk.

A két fiatal lelkipásztort Nagyigmándon végezték ki 170 évvel ezelőtt, július 12-én. Az évforduló alkalmából a nagyigmándi temetőben helyezett el koszorúkat a mártír lelkipásztorok sírjainál Hajduné Farkas Erika, Nagyigmánd, valamint Vécsei László, Csákberény polgármestere, Szalai Gábor plébános és Sugár Tamás református lelkipásztor. A megemlékezésen Szijj Ferencné, Nagyigmánd díszpolgára mondott ünnepi beszédet.

Sobor Antal művét színpadra is állították, az ősbemutatóra a székesfehérvári Vörösmarty Színházban került sor. A színházi előadás következő bemutatója ugyancsak ott, szeptember 21-én tekinthető meg.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Simon Erika; Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria