A brezjei Segítő Szűz Mária-kegyhelyen találkoztak az Európai Máriás Háló képviselői

Kitekintő – 2018. október 5., péntek | 13:11

Éves találkozóját tartotta szeptember 25. és 28. között a húsz ország huszonkét nemzeti Mária-kegyhelyét tömörítő Európai Máriás Háló Szlovénia nemzeti kegyhelyén, Brezjében.

A találkozón részt vettek Banneux (Belgium), Csíksomlyó (Románia), Częstochowa (Lengyelország), Einsiedeln (Svájc), Fatima (Portugália), Knock (Írország), Lőcse (Szlovákia), Lourdes (Franciaország), Máriapócs (Magyarország), Marija Bistrica (Horvátország), Mátraverebély-Szentkút (Magyarország), Mellieha (Málta), Walsingham (Nagy-Britannia) és Zarvanytsya (Ukrajna) képviselői.

A csíksomlyói kegyhelyet Urbán Erik OFM templomigazgató, érseki helynök és Borsodi L. László sajtóreferens képviselték.

A találkozó témája a kegyhely az Egyházban volt. A konferencia tárgyalási alapját Ferenc pápának a 2017. február 11-én, a Lourdes-i Szűzanya liturgikus emléknapján keltezett és április 1-jén közzétett Sanctuarium in Ecclesia kezdetű motu propriója képezte, amellyel a kegyhelyek lelkipásztori ellátásának illetékességét a Papi Kongregációtól az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának a hatáskörébe helyezte át.

A reggeli ima és a találkozó megnyitója után Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke tartott előadást. Az előadó kifejtette, hogy az Egyháznak nem szabad figyelmen kívül hagynia a zarándoklatok során a kegyhelyeken megnyilvánuló népi vallásosságot, ellenkezőleg: ezeknek a szent helyeknek helyettesíthetetlen szerepük van abban, hogy a zarándokok imádságaiban és vallási megnyilvánulásaiban érvényesülő lelkület gazdagítsa az Egyház életét, ugyanakkor az evangelizáció folyamatában a kegyhely őrei által végzett szent cselekmények kegyelmei révén a hívek felnőtt keresztényekké váljanak.

Fisichella érsek beszédében a búcsújáró helyeket a megnyugvás helyeinek nevezte, ahol az emberek az eredethez akarnak visszatérni, a nyelv előtti csendhez, ezért fontos, hogy a kegyhelyek vezetői az Istent kereső, a Szűzanya mosolyára vágyó zarándokok fogadása és a szertartások végzése mellett megteremtsék számukra az elcsendesedés körülményeit is. Az érsek arra kérte a jelenlevőket, biztassák a kegyhelyükre érkező híveket, hogy osszák meg velük a zarándoklat során megélt lelki élményeiket, tapasztalataikat, továbbá a kegyhelyigazgatók feladatai közé sorolta azt is, hogy gyakoroljanak irgalmasságot a szegényekkel, a nem hívőket pedig fogadják el olyannak, amilyenek – viszonyuljanak hozzájuk barátian.

Az előadást követő eszmecsere és a kegyhelyek képviselőinek éves beszámolója is a különböző nemzeti, kulturális közegben működő nemzeti zarándokszentélyekben megnyilvánuló népi vallásosságról, valamint a búcsújáró helyeknek az Egyház életében betöltött szerepéről szólt.

A csíksomlyói kegytemplom igazgatója, Urbán Erik hozzászólásában arra mutatott rá, hogy bár szép számmal érkeznek hívek a kegyhelyekre, de kérdés, hogy a már meglévő vallásgyakorlatok mellett hogyan lehetne még inkább tudatos, felnőtt keresztényekké tenni az oda érkezőket, hogyan lehet a megszokott vallásosságból tudatos vallásosságra nevelni őket. „Akárcsak a múltban, a jelen történelmi helyzetben is, amikor állandóan megkérdőjelezik azokat az értékeket, amelyekre az életünk és hitünk épül, tettre kész közösségekre és cselekedni akaró egyénekre van szükség, mert veszélyben a hit, az Egyház, a család, a társadalom – fogalmazott a csíksomlyói kegyhelyigazgató. – Meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy keresztény értékeinket átmentsük utódainknak, ugyanakkor hálásnak kell lennünk elődeinknek, és meg kell köszönnünk az Egyháznak, az egyházmegyének, hogy ránk bízta az evangelizáció és a közösségépítés nagy lehetőségét Csíksomlyón.”

A vendégek szeptember 26-án Ljubljanában tettek látogatást, ahol Stanislav Zore OFM érsekkel ünnepeltek szentmisét a székesegyházban. Szeptember 27-én megtekintették a brezjei bazilikát és a kegyhelyhez tartozó múzeum kiállításait, köztük az egyedülálló betlehemesgyűjteményt. A napot szentmise zárta, melyet Marjan Čuden OFM ferences tartományfőnök mutatott be a bazilikában.

Az Európai Máriás Háló következő, 17. találkozóját a szlovákiai Lőcsén tartják 2019. szeptember 17. és 20. között. Ismert már a további két találkozó helyszíne is: 2020-ban a svájci Einsiedeln, 2021-ben pedig a belgiumi Banneux ad otthont a nemzeti Mária-kegyhelyek konferenciájának.

Szöveg: Borsodi L. László

Fotó: Svetišče Brezje Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria