A délutáni oktatásban részt vevő hátrányos helyzetű gyermekekért gyújtottak mécsest Nagyváradon

Külhoni – 2023. november 20., hétfő | 13:30

A nagyváradi Caritas Catolica és a görögkatolikus egyházmegyei karitász szervezésében megtartották az immár hagyományossá vált „Egymillió csillag” elnevezésű rendezvényt, a helyszín ezúttal a római katolikus székesegyház előtti tér volt november 16-án este.

A jelenlevők – felekezeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül – közös imával és egy-egy mécses szimbolikus meggyújtásával fejezték ki együttérzésüket a nélkülöző, illetve társadalmi kirekesztettségben élő gyermekek iránt, akik a két segélyszervezet délutáni oktatási programjában részt vesznek.

Miután Dunai József, a Caritas Catolica ügyvezető igazgatója köszöntött mindenkit, Böcskei László római katolikus megyéspüspök a kezdeményezés fontosságát emelte ki, mely összefogásra buzdít, és a fény üzenetét akarja továbbadni egy sötét világban, amikor az ember sokszor már nem Isten teremtményének számít, hanem csupán egy programnak. Arra hívta fel a figyelmet: éppen ezekben a napokban vitatnak meg egy olyan törvénymódosítást, mely újra akarja gondolni a szociális szolgáltatások jogszabályozását Romániában.

Ez a tervezet azonban, ha életbe lép, szinte ellehetetlenítené az intézményesített karitászok munkáját, mert a bürokráciát helyezi előtérbe az ember helyett. „Mi azonban azt akarjuk közvetíteni, hogy a szegény és bajba jutott ember nem egy projekt. Neki van méltósága, és nekünk tennünk kell azért, hogy mindig és mindenki az önmaga méltóságához mért körülmények közepette és feltételek mellett tudjon élni” – fogalmazott az egyházmegye főpásztora, aki Árpád-házi Szent Erzsébet példájával lelkesítette az egybegyűlteket arra, hogy tudjanak minél több jót cselekedni.

Röviden felszólalt még Virgil Bercea görögkatolikus püspök, Arina Moș szenátor és Călin Puia, a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) vezérigazgatója is, majd Czier Tibor, a tasnádi Caritas igazgatója az ott zajló délutáni oktatási segélyprogramról számolt be.

Fellépett a római katolikus székesegyház Oláh Gabriella kántor által felkészített Szent Cecília Gyermekkórusa Iosif Puia gitárkíséretével, valamint egy szólóénekes kislány, Lorelei Paltin, akit hamarosan a Román Televízió tehetségkutató műsorából is megismerhet majd a közönség.

Forrás: Romkat.ro/Ciucur-Losonczi Antonius

Fotó: Eugen Ivuṭ/Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria