A Győri Egyházmegyébe érkezik az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje

Hazai – 2019. április 26., péntek | 11:36

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje április 26-tól május 29-ig a Győri Egyházmegye központi plébániáin lesz látható. Az alábbiakban az első napok programjait ismertetjük.

A missziós kereszt első állomása a kapuvári Szent Anna-templom, ahol április 29-ig imádkozhatnak előtte a hívek. Április 26-án, pénteken 18.30-tól rózsafüzért imádkoznak, majd szentmisét ünnepelnek a kapuvári templomban.

Április 27-én 10 órakor az osli, a szárföldi és a veszkényi zarándokok, 11 órakor a babóti, a gartai és a höveji hívek köszöntik a missziós keresztet a kapuvári Szent Anna-templomban. A kapuvári Međugorje Közösség imaórája 16 órakor, az Engesztelő Imacsoport imaórája 17 órakor, a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola diákjainak imaórája 18 órakor kezdődik. Az április 27-i program 19 órakor szentmisével zárul.

Április 28-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján a szentmisék reggel 7.30-kor és 9 órakor kezdődnek. Az ünnepélyes litániára 14 órakor kerül sor. A 19 órakor kezdődő szentmisét Snell György esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be a kapuvári esperesi kerület papságával.

Április 30-tól május 1-jéig a győri Nagyboldogasszony-székesegyház fogadja a missziós keresztet. Április 30-án a rózsafüzér imádság 16.45-kor, a Via Lucis 17.30-kor, a szentmise 18 órakor kezdődik az egyházmegye főtemplomában. Az április 30-i liturgikus programok 19 órakor imaórával zárulnak.

Május 1-jén, szerdán a NEK-re való felkészülés jegyében Veres András megyéspüspök egyházmegyei zarándoklatra várja a Győri Egyházmegye papságát és a híveket. A programoknak a győri Káptalandomb ad otthont.

A programsorozat 10 órakor Veres András megyéspüspök köszöntőjével kezdődik a Nagyboldogasszony-székesegyházban, majd a jelenlévők Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára előadásának segítségével megismerkedhetnek a 2020-as eucharisztikus kongresszus részleteivel. Az előadást követően, 11 órától a győrújfalui Öröm Hírnökei ének- és zenekar tart áhítatot. A főpásztori szentmise 11.30-kor kezdődik.

Az ebédszünet után, 13.15-kor a Hangraforgó együttes ad koncertet a Püspökvár kertjében, ezzel párhuzamosan Ladislao Vajda Marcelino, kenyér és bor című filmjét láthatják az érdeklődők a Triangulum Galériában. A filmvetítésen való részvételhez regisztráció szükséges a triangulum@kaptalandomb.hu e-mail-címen.

A Hangraforgó együttes koncertje után Veres András megyéspüspök és Reisner Ferenc, a Brennner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora pódiumbeszélgetést tart 14 órakor a Püspökvár kertjében – a szervezők várják az érdeklődők kérdéseit is, melyeket a sajto@gyor.egyházmegye.hu e-mail-címre lehet előre elküldeni, tárgyként megjelölve a programot.

A délután folyamán váltott turnusokban lehetőség nyílik az egyházmegyei ostyasütő látogatására, valamint a toronykilátó és a Szent László Látogatóközpont kiállításainak megtekintésére. A programok alatt folyamatos szentségimádás lesz a Nagyboldogasszony-székesegyház fatimai kápolnájában. Az egyházmegyei majális közös imádsággal és áldással zárul a székesegyházban 15.45-kor. A belépés minden programra díjtalan.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: www.iec2020.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria