Mácsai Pállal és szerzetesi programokkal erősít a pannonhalmi fesztivál

2018. június 19. kedd 20:15

Az idei Arcus Temporum, a pannonhalmi művészeti fesztivál programjait június 19-én mutatták be a sajtónak a Budapest Music Center könyvtárában. Az augusztus 24. és 26. között sorra kerülő esemény elsősorban a zene, az irodalom és a spiritualitás köré szerveződik.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kormos Gyula pannonhalmi kommunikációs vezető köszöntő szavai után rögtön át is tértek a zene nyelvére a sajtótájékoztatón: Csalog Gábor adott elő pianínón egy-egy klasszikus, illetve kortárs darabot; amibe előbb beleringatott Bachhal, abból kizökkentett Kurtággal.

Csalog Gábor előadását vizuális műfaj követte: bemutatták az egyik Arcus Temporum-reklámfilmet – hangszerek, arcok, belső és külső terek képei váltják egymást; közben Mácsai Pál, a fesztivál házigazdája, az Örkény István Színház igazgatója többek között arról beszél a videóban, Pannonhalmába lépten-nyomon belebotlik az ember. A színész-rendező kiemeli Pannonhalma függetlenségét – amit ha van mersze megélni a közösségnek, az imponáló.

Dejcsics Konrád OSB a személyes találkozásokat emeli ki a reklámfilmben: a művészek, a közönség, a szerzetesek találkoznak az Arcus Temporum alatt, és az egésznek van valami családias jellege, túllép a hivatalos formákon. Magunk mögött hagyhatjuk szerepeinket, energiát kapunk a megnyílásra a mások előtt.

A közönségnek nem muszáj szakértőnek lennie – nyugtat meg sokunkat Rácz Zoltán, az Amadinda ütőegyüttes alapító tagja, a fesztivál egyik művészeti vezetője –, elegendő, ha úgy érkezik, hogy kinyitotta a szívét.

Az idén 14. alkalommal megrendezett pannonhalmi művészeti fesztivál három fő alkotórésze a zene, az irodalom és a spiritualitás; ezt kiegészítik a különleges tárlatok. Az irodalmi programok „felelőse” Mácsai Pál, a zenei területé Rácz Zoltán, az idén még hangsúlyosabb szerepet kapó spirituális témakör pedig Dejcsics Konrád OSB irányítása alatt formálódik. Újdonság, hogy a program igazodik a szerzetesek imaóráihoz – amelyekre egyébként eddig is gyakran beültek a művészek és a vendégek –, beleszövődik a szerzetesközösség napirendjébe.

A videóban elhangzottakhoz Dejcsics Konrád OSB kulturális igazgató hozzáfűzte, hogy a szerzetesi közösségek eredendően azért jöttek létre, hogy egy ideális életformára kínáljanak lehetőséget, melynek része volt a világtól való távolságtartás is. A monostornak ez a szerepe máig megmaradt – ugyanakkor az egyik legfontosabb küldetése éppen a kívülről hozzájuk érkezőkre irányul: abban segíteni, hogy vendégeik, látogatóik is letehessék a szerepeiket. A szerepek mindenhol, az Egyházban is nehézséget jelentenek, a monostorban ezzel szemben mindenki úgy jó, ahogy van, ahogy a Jóisten teremtette. Dejcsics Konrád felidézte II. János Pál pápa szavait: az emberszeretet vezet az istenszeretethez. Erre jó alkalom az Arcus Temporum, amely a kultúra produktumai mellett lehetőséget nyújt a találkozásra egymással.

Mácsai Pált a szerzetesközösség kérte fel a házigazdai szerepkörre; amiről elmondta: a házigazda szolgál, mosogat, „nem az a dolga”, hogy jól érezze magát – ő azonban jól is szeretné érezni magát, nem kifosztottabban akar hazatérni. A hitelességen múlik egy hely karátszáma, megítélése – fogalmazott Mácsai. – A cselekvésein, amelyeket meghatároznak a gondolatok, és a gondolatok mögötti horizonton. A művészet, ha ez alá megy, propagandává vagy szórakoztatássá válik – az Arcus Temporumra olyan produkciók kaptak meghívást, amelyekre a fenti kritériumok állnak.

S mit vár személyesen Pannonhalmától? Például azt, hogy talál egy izgalmasabb kapcsolatot az idővel: ha azt látja az ember kiírva, hogy 996., megérzi, hogy ő maga csak egy epizód...

A jövendő házigazda után Rácz Zoltán beszélt, aki amellett, hogy az Amadinda tagja, évek óta az Arcus Temporum művészeti vezetője Keller András hegedűművésszel, a Concerto Budapest karmesterével együtt. Rácz Zoltán megosztotta a hallgatósággal, hogy az egy év szünet alatt, 2015-ben sokat tanakodtak rajta, merre tovább – végül egy saját út mellett döntöttek, elismerve az addigi koncepció kiválóságát. Tavaly fedezték fel például a könyvtárat mint új helyszínt, és annyira beleszerettek, hogy idén eleve ott kezdik a fesztivált. Például Sztravinszkij nem való a bazilikába, a könyvtár azonban tökéletes helyszín lesz neki, mint ahogy a választott Bartók-zeneműnek is, melyet Kocsis Zoltán Bartók legtökéletesebb darabjának tartott. Rácz Zoltán beszélt arról az ellentétről is, amely az őt szívósságával, rendületlen előrehaladásával Kőrösi Csomára emlékeztető Bartók és a Tűzmadár után világsztárrá váló Sztravinszkij között feszül – a két szerző művei hangzanak majd el a Katona története című produkcióban.

A marketing céllal készült „vírusvideó”, spot kapcsán Kormos Gyula elmesélte, mekkora nehézséget jelentett egy metronómot találni Pannonhalmán. Szinte minden készen állt a forgatáshoz – kivéve a metronómot, amire az egész kisfilm fel van fűzve... Szembe kellett nézniük a ténnyel, hogy már minden diák digitális metronómot használ, és komoly nehézségek árán tudtak csak előásni valahonnan egy hagyományos eszközt.

A sprituális programokat Dejcsics Konrád OSB mutatta be; köztük lesz többek között a bazilika szimbólumrendszerét rendhagyó módon, zenével körbejáró-megismertető séta; és lesz spirituális labirintusjárás a kertben. Beszélt a kiállításokról: az apátválasztások története mellett hat kortárs reflexiót láthatunk az elmúlt 25 év történéseiről, a kibékülést állítva a középpontba – ami egyben meghívás is saját múltunk kibéküléseit keresni.

A sajtótájékoztató végén Mácsai Pált kérdezték, hogyan ajánlaná egy barátjának az Arcus Temporum fesztivált: „Sok fesztivál van nyaranta – ez bizonyos, hogy nem hasonlít egyikhez sem” – hangzott a válasz.

Fotó: Merényi Zita

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle