A jövő attól függ, hogy milyen jelent választunk – A pápa fogadta az új szentszéki nagyköveteket

Ferenc pápa – 2023. december 9., szombat | 14:00

A Szentatya december 7-én, csütörtökön délelőtt audiencián fogadta Kuvait, Új-Zéland, Malawi, Guinea, Svédország és Csád új szentszéki nagyköveteit. Beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a diplomáciai munka ne csak a konfliktusok megelőzésére és megoldására irányuljon, hanem igyekezzen megerősíteni a békés együttélést és az emberi fejlődést a népek között.

Türelmes és nemes munkájukban változtatni kell a módszereken és a megközelítésen, mert a rakéták és a harckocsik, melyek lángba borították és vérrel áztatták a föld túl nagy részét, a multilaterális diplomácia átalakítását sürgetik – fogalmazott Ferenc pápa a szentszéki nagykövetekhez intézett beszédében.

A Szentatya egyértelmű üzenetet fogalmazott meg az audiencián, amelyen hat új diplomata mutatkozott be Kuvait, Új-Zéland, Malawi, Guinea, Svédország és Csád képviseletében.

A világban zajló konfliktusok globális hatásának fényében a nemzetközi közösségnek a diplomácia békés eszközeivel szembe kell néznie azzal a kihívással, amelyet a konfliktusok gyökerében álló súlyos igazságtalanságok megoldása jelent – mondta a pápa, majd utalt Laudate Deum kezdetű apostoli buzdítására. A multilaterális diplomáciának konkrét választ kell adnia a felmerülő problémákra, és olyan globális mechanizmusokat kell kidolgoznia, amelyek képesek szembenézni a folyamatban lévő környezeti, egészségügyi, kulturális és társadalmi változásokkal.

„A nemes és türelmes diplomáciai munka, amelynek szentelik magukat, nem korlátozódhat csupán a konfliktusok megelőzésére és megoldására, hanem erősítenie kell a népek békés együttélését és emberi fejlődését, támogatva az emberi méltóság tiszteletét, védelmezve minden férfi, nő és gyermek elidegeníthetetlen jogait, valamint átfogó gazdasági és emberi fejlődési modelleket kell előmozdítania” – hangsúlyozta a diplomatáknak Ferenc pápa.

Hozzátette: a diplomáciai munka során vegyék figyelembe a klímaváltozás kérdését is, amellyel a COP28 csúcstalálkozóra írt beszédében foglalkozott, és amelyet államtitkára, Pietro Parolin bíboros olvasott fel Dubajban. A Szentatya kifejezte: reméli, hogy a klímacsúcs hozzájárul ahhoz, hogy történelmi előrelépés történjen, hogy bölcsen és előrelátóan válaszoljanak az egyetemes közjót fenyegető világos veszélyekre.

„Mindnyájunk jövője attól függ, hogy milyen jelent választunk. Imádkozzunk, hogy a nemzetek vezetői egységesen olyan intézkedéseket foganatosítsanak, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövő nemzedékekre a Teremtő által gondjainkra és kezelésünkre bízott termékeny kerthez hasonlóbb világot hagyjunk.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria