A karitatív szervezetek és az adományozók hatékony összefogása alakult ki

Hazai – 2020. június 2., kedd | 13:22

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács tagjai közé tartozó nagy karitatív szervezetek vettek át nagy értékű fertőtlenítőszer-adományt az elmúlt időszak összefogását bemutató sajtótájékoztató keretében május 27-én, Diósdon.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár jelezte, hogy a koronavírus-járványban, az elmúlt 11 hét alatt a karitatív szervezetek (Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt, Magyar Református Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet) mind a 19 megyébe, illetve Budapestre is juttattak el az adományokból. Csaknem ötszáz intézménybe és több százezer embernek sikerült segítséget nyújtaniuk.

Közölte: több mint 100 ezer maszkot sikerült eljuttatni 140 intézménybe, 103 ezer ellátottnak, valamint csaknem 20 ezer liter fertőtlenítőt közel 170 intézménybe, így kórházakba is; emellett 33 ezer doboz immunerősítő-szert osztottak ki több mint 130 ezer embernek.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a gépjárműadományokat főleg karitatív szervezetek kapták meg a munkájukhoz, de orvosok és ápolók is kaptak autót, hogy minél kevesebbet utazzanak tömegközlekedéssel.

Révész Máriusz, az önkéntességet és adományozást koordináló kormányzati akciócsoport vezetője a Caola Zrt. 5 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítőszer-adományának átvételekor úgy fogalmazott, a járvány idején Magyarországon eddig még soha nem látott összefogás bontakozott ki; a kis- és középvállalkozások, a nagyobb hazai cégek és a multinacionális nagyvállalatok is igyekeztek odafigyelni a bajbajutottakra. Hozzátette: mindent beleszámítva – az adományokat, az önkéntességet és a digitális szolgáltatások értékét is – az adományozás mértéke meghaladta a 30 milliárd forintot.

Forrás és fotó: MTI; Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria