A labdarúgás nem csupán sport

Hazai – 2014. szeptember 8., hétfő | 13:07

Rövid idő alatt kiderült, hogy a mélyszegénységben élő családok gyermekei számára a sportnak olyan hatása van, amit a szociális munkások addig semmilyen más eszközzel nem tudtak elérni – adja hírül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Nagy reményekkel és új tervekkel készül a második idényére a Futsal NB II-es bajnokságban induló Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sport Egyesület. Az egy éve alapított MMSZ SE az elmúlt bajnokságban a 36 csapatból álló mezőny 27. helyén végzett, a mostani szezonban a középmezőnyt szeretné elérni. A Máltai csapat sikerét azonban nem a pontok és a gólok jelentik, hanem a mélyszegénységben élő családok felemelkedése. A labdarúgás ugyanis a szeretetszolgálatnál nem csupán sport, hanem a szociális munka egyre hatékonyabb eszköze.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai először a monori romatelepen élő gyerekekkel kezdtek rendszeresen focizni. A telepen tíz éve zajlik a karitatív szervezet integrációs programja, ide érkezett szociális munkásként egy egykori profi labdarúgó, aki a roma válogatott tagjaként a föld másik féltekét is megjárta. Maka István (ahogy Monoron ismerik: Csoki) eldöntötte, hogy a telepen élő gyerekekből csapatot épít. Elhatározását így indokolta: „Amikor a roma labdarúgó-válogatottba kerültem, feltűnt, hogy nem voltak szegény cigány családból érkezett focisták. Minden családnak volt valami vállalkozása, legalább egy MÉH-telepe. Rájöttem, hogy a szegényeknek nincs esélyük, hiszen a focihoz pénz kell. Az egyesületben tagsági díjat kell fizetni, a gyereknek cipőt és mezt kell venni. Ilyesmire egy telepen élő családban soha nem jut pénz.”


Rövid idő alatt kiderült, hogy a mélyszegénységben élő családok gyermekei számára a sportnak olyan hatása van, amit a szociális munkások addig semmilyen más eszközzel nem tudtak elérni. Az edzésekre az addig megközelíthetetlen tizenévesek is járni kezdtek, és a rendszeres foci hónapok alatt megváltoztatta az életüket. A sport célt és sikerélményt adott nekik, amit ezek a fiatalok korábban sem az iskolában, sem a családban nem kaptak meg. De a labdarúgás közösséget formált a kallódó kisgyerekekből is, és miután bevezették, hogy edzésre csak azok járhatnak, akik megcsinálták a házi feladatot, az iskolai eredmények is számottevően javultak.

A monori telepen ma már négy korosztályos csapat készül a mérkőzésekre, és újabban a városból is kijár néhány fiú a romatelepre, mert ott szeretnek focizni. A gyerekek sportolását a kezdetektől támogató Máltai Szeretetszolgálat egy évvel ezelőtt önálló sportegyesületet alapított, hogy a monori csapat országos bajnokságban is megmutathassa magát. Időközben az ország más területein, mélyszegénységben élő, leszakadó közösségekben is bevezették a rendszeres focizást, így a tatabányai Mésztelepen, Tarnabodon és Gyulajon is. Az MMSZ SE a jövőben egyre több szegény család gyermekének szeretne lehetőséget teremteni a felemelkedésre. Igaz, más klubokkal ellentétben a Máltai Sportegyesület nemcsak a tehetségeket próbálja kiemelni, hanem az összes olyan gyereket, aki részt vesz az edzéseken.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria