A magyar görögkatolikus főpásztorok együttérzésükről biztosítják az ukrán nagyérseket

Hazai – 2022. február 26., szombat | 16:30

A Görögkatolikus Metropólia főpásztorai levélben fejezték ki együttérzésüket Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérseknek, az Ukrán Görögkatolikus Egyház vezetőjének az Ukrajnában kialakult szomorú események kapcsán. A levelet – amit február 25-én tettek közzé – ukrán, angol és magyar nyelven fogalmazták meg. Az alábbiakban a magyar nyelvű üzenetet olvashatják.

Szeretett testvérünk Krisztusban!

Megrendülten vettük a hírt, hogy szeretett országukat micsoda erőszakos támadás érte. Teljes értetlenséggel állunk a jelenség előtt. Országuk megtámadásának híre úgy ért bennünket, mintha minket támadtak volna meg. Nekünk is mérhetetlenül fáj ez az igazságtalanság, amelyet testvéreink a saját sorsukban viselnek el. Szeretnénk teljes együttérzésünkről biztosítani szomszéd testvéreinket, akikhez oly sok szálon kapcsolódunk mi, magyarok és különösen is a magyar görögkatolikusok.

Tőlünk telhető legnagyobb odaadással ajánljuk föl segítségünket szenvedő testvéreink felé. Elsősorban az értük való imádságot: hittel, buzgón és állhatatosan fogunk könyörögni a Mindenhatóhoz, hogy minél hamarabb állítsa le a szenvedést okozó gonoszságáradatot, kérjük őt, hogy enyhítse fájdalmait az ártatlanul szenvedőknek, s azt is, hogy térítse józan belátásra a jogtalanul támadókat. Az imádság mellett pedig lehetőségeink szerint minden egyéb támogatásra készek vagyunk, amellyel szenvedő testvéreinket megsegíthetjük.

Adja Isten, hogy ez a hirtelen jött háború ugyanilyen hirtelen, azonnal érjen is véget, s a jó szándékú ukrán nép újra teljes békében élhessen és fejlődhessen!

Testvéri szeretettel és együttérzéssel,

Atanáz                          Fülöp                                 Ábel

püspök                         metropolita                     püspök

 

A levél ukrán és angol nyelven ITT olvasható.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria