A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is kísért fiatalokat az európai roma zarándoklatra

Hazai – 2015. november 5., csütörtök | 19:56

Egész Európából hétezer roma fiatal érkezett a Rómában és a Vatikánban rendezett cigány zarándoklatra. Magyarországról több mint százötvenen utaztak ki, egy buszt pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat integrációs programjaiban részt vevő gyerekek és kísérőik töltöttek meg.

Mint arról korábbi híradásunkban is beszámoltunk, a Rómában október 24. és 26. között megrendezett találkozón részt vevő magyar zarándokokat Székely János cigánypasztorációs referens püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita kísérte el a Ferenc pápával való találkozóra.

„Megtanultam őszintén imádkozni” – ez volt a legmeghatározóbb élménye annak a felső tagozatos roma diáknak, aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében harminc társával és kísérőivel együtt elutazhatott Rómába, az európai cigány zarándoklatra. A zarándokok a három nap során részt vettek keresztúti ájtatosságon a Colosseumnál, szentmisén, és a vatikáni VI. Pál audienciateremben találkozhattak Ferenc pápával.

A cigány zászló motívumaival és a nyolcágú máltai kereszttel díszített sállal a nyakában több mint 230 fiatal vett részt Európa számos országából a Szuverén Máltai Lovagrend támogatásával azon a cigány zarándoklaton, melyet Boldog VI. Pál pápa pomeziai látogatásának ötvenedik évfordulója alkalmából szerveztek Rómában. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét integrációs programjai közül hat helyszínről – Gyulajról, Pécsről, Monorról, Tatabányáról, Tarnabodról és a miskolci Lyukó-völgyből – választották ki azokat a roma fiatalokat, akik részt vehettek a találkozón. A gyerekek számára ez az utazás jutalom volt egész éves tanulmányaik, munkájuk elismeréseként és további motivációként.

A nemzetközi zarándoklat első estéjén a Colosseumnál roma keresztutat tartottak, melyen a 10. stációhoz írott elmélkedést magyar nyelven olvasták fel. Szombaton a fiatalok találkozhattak Ferenc pápával, akinek szeretetét és érintését a magyar máltai csoportból többen is közvetlen közelről tapasztalhatták meg. Az egyházfő, miután roma dialektusban köszöntötte a jelenlévőket, a közel hatezer zarándokhoz intézett beszédében arra hívta fel a figyelmet: mai városainkban, ahol az önzés levegőjét szívjuk, a romák igyekezzenek a testvériség kapcsolatait építeni. „Ez a felelősségetek, egyben feladatotok is. Akkor tudjátok megtenni, ha mindenekelőtt jó keresztények vagytok, elkerültök mindent, ami nem méltó erre a névre: hamisságot, csalást, átverést, veszekedéseket” – hangsúlyozta a Szentatya, és Boldog Ceferinót állította példaként a zarándokok elé.

A pápai audiencia után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat zarándokcsapata találkozott a Szuverén Máltai Lovagrend vezetőjével, Fra’ Matthew Festing nagymesterrel is, aki szívélyesen állt a kamerák elé a gyerekekkel együtt. Vasárnap egy roma koncertet hallgatott meg a magyar csoport, valamint közösen tekintették meg a Szent Péter-bazilikát. Az utolsó római estén a tapasztalatokat és élményeket felidézve egy Miskolcról érkező zarándok azt mondta: mindazt, amit ez alatt a néhány nap alatt kaptak, kamatostul kell visszaadniuk otthon maradt társaiknak, családjuknak, mindenkinek, aki szükséget szenved. Most már tudják, hogyan legyenek kapaszkodó szalmaszál azok számára, akik fáradtak. Megtapasztalták, mit jelent: „Kérd, és megadatik.”

A vatikáni zarándoklat során a gyerekek együtt imádkoztak mindazokért, akik nem lehettek velük az utazás során, és szentmisét ajánlottak fel mindennapi segítőikért, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálatért, amely lehetővé tette számukra ezt az emlékezetes közösségi élményt.

Székely János püspök zarándoklatról szóló beszámolója ITT olvasható.


Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria