A Máltai Szeretetszolgálat tűzifát adományoz Kárpátalján

Külhoni – 2014. november 11., kedd | 15:21

Az adományt elsősorban nagycsaládosok és idősek kapják a következő napokban, a kelet-ukrajnai konfliktus miatt ugyanis jelentősen drágult a tüzelőanyag az országban – tájékoztat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapja.


A következő napokban ötven teherautónyi fát szállítanak kárpátaljai rászoruló magyar családoknak. Az első szállítmányt a köztévé stábja is elkísérte.

Egy nagy teherautónyi tűzifát kapott Beregszászon a Kulcsár család a Máltai Szeretetszolgálattól – számolt be az akció első napjáról a Híradó.hu. Az adomány jó helyre került, a Kárpátalján élő Kulcsárék ugyanis nyolc gyereket nevelnek, nagyon nehéz anyagi körülmények között. A Máltai Szeretetszolgálat a Családok a családokért mozgalom keretében kezdett pénzgyűjtésbe annak érdekében, hogy segíthessenek a Kárpátalján élő rászoruló magyaroknak. Mivel a kelet-ukrajnai konfliktus miatt a tüzelőanyag ára is megemelkedett Ukrajnában, ezért úgy döntöttek, fát vesznek nekik.

„Főleg a sokgyermekes családok és az egyedül élő idős emberek, betegek, sérültek, mozgásukban korlátozottak számára juttatunk tüzelőt, amit ki is szállítunk és fölvágatjuk. Kétmillió forint értékben került sor az első kiszállításra” – mondta el Adányi László, a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi fejlesztésért és vészhelyzetkezelésért felelős vezetője.

Az eddig összegyűlt adományokból ötven kárpátaljai magyar családnak tudott tűzifát vásárolni a szeretetszolgálat. Az adományokat a napokban szállítják ki a rászorulóknak Beregszászon és a környező falvakban. A szervezet még több nehéz sorsú magyar családon szeretne segíteni, ezért továbbra is várják a felajánlásokat.

Az akció hátteréről Adányi László elmondta, hogy az ukrajnai háborús események miatt megugrott az infláció, a kárpátaljai családok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A bizonytalan gázellátás miatt egyre többen állnak át fatüzelésre, miközben folyamatosan emelkedik a tűzifa ára, és a beszerzés is egyre körülményesebb. Megszervezték, hogy a tűzifát az erdészetekből közvetlenül a családokhoz szállítsák ki. Az idős, beteg emberek számára a fa felvágásáról is gondoskodnak.

Fotó: VeszprémNews.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria