A mongol lett a vatikáni média 52. nyelve

Kitekintő – 2024. április 12., péntek | 17:33

2024 januárjától mongolul is olvashatók Ferenc pápa beszédei a Vatican News honlapján; az ázsiai ország katolikusait, a világ egyik legfiatalabb helyi egyházának híveit is bekapcsolják a vatikáni média vérkeringésébe.

A korábbi Vatikáni Rádió, ma Vatican News néven ismert hírportál eddig 51 nyelven volt olvasható, ehhez társul most a helyi egyház segítségének köszönhetően a mongol nyelvű felület is.

A Szentatya Angelus alkalmával mondott beszédei és a szerdai katekézisek fordítása is megjelenik az új oldalon, amelyet az ulánbátori apostoli prefektus, Giorgio Marengo bíboros – aki egyébként a bíborosi kollégium legfiatalabb tagja – is üdvözölt: „Nagy örömmel fogadtuk ezt az új lehetőséget, hogy mongolul olvashatjuk a Szentatya szavait – mondta a bíboros. – Ez is a közelmúltbeli látogatásának gyümölcse, melyet a végtelen kék ég földjére tett, ami megérintette a mongol katolikusok, de sok más vallású ember szívét is, akikre nagy hatással volt Ferenc pápa embersége és tanúságtétele.”

„Szívünkben őrizzük a szavait – folytatta Giorgio Marengo bíboros –, sokan felidézték azóta is, amit hagyományunk értékeinek jelentőségéről mondott. Mostantól Péter utódának tanításai, a magisterium ordinarium megnyilvánulásai elérhetők mongol nyelven. Ez új eszközt jelent az evangelizációban, ami, reméljük, napjaink modern kommunikációs csatornáin keresztül eléri teljes potenciálját.”

Paolo Ruffini, a Kommunikációs Dikasztérium prefektusa a Vatican News kérdésére válaszolva elmondta, „bár talán kis dolognak tűnik, számunkra olyan nagy, mint maga Mongólia. A mi missziónk és szolgálatunk az, hogy minden nyelven – a lehető legtöbb nyelven beszéljünk. Nem egyedül végezzük ezt a szolgálatot, hanem azokkal, akik ott élnek, azokon a területeken, amelyeket szavaink elérnek, és ez tanít meg minket arra, hogy milyen fontos együtt nézni szembe a kihívásokkal, együtt járni, nagy dolgokat tenni a kicsinek látszó hétköznapi erőfeszítések révén. Egyik lépést a másik után, fokozatosan.”

„Az Egyházban – hangsúlyozta Paolo Ruffini –, nincs nagy és kicsi. A mongol nyelv bevonása az egész Egyházat segíti abban, hogy újra felfedezzük annak az értékét, ami a világ szemében kicsinek tűnik, a kis magok elvetésének az értékét. Többet kapunk majd vissza, mint amennyit adtunk. Amint Ferenc pápa gyakran mondja: Isten a kicsiségben nyilvánul meg; a Lélek mindig azt választja, ami kicsi, mert nem tud belépni abba, ami nagy, gőgös, önelégült.”

Andrea Tornielli, a Vatican Media igazgatója szerint a 2023-as mongóliai apostoli utat a kicsiny, most születő, magát mások szolgálatának szentelő egyház tanúságtétele tette különlegessé. Történelmi jelentőségű az a drónfotó, amelyen Péter utóda látható az ország 1500 katolikusával körülvéve. „E felé a kicsi közösség felé szerettük volna a figyelmünket kifejezni és az egységet erősíteni, azáltal, hogy Marengo bíboros segítségével elindítjuk a Vatican News mongol nyelvű oldalát, így 52-re emelve a vatikáni média által használt nyelvek számát. Ezzel is kifejezzük tiszteletünket mongol testvéreink és evangéliumi tanúságtételük iránt.”

„Küldetésünk, hogy eljuttassuk az evangéliumot mindenhová a világon, és hangot adjunk a helyi egyházaknak, hogy a katolikus társadalmi tanítás lencséjén keresztül nézzük az eseményeket, és soha ne hagyjunk senkit magára – emelte ki Massimiliano Menichetti, a Vatican News médiaközpont igazgatója. – A pápa mongóliai látogatása alatt kezdtük kidolgozni ezt a projektet, az ő támogatása inspirált minket, amelyet kinyilvánított e felé a kis közösség felé. A Vatican News portállal kezdjük a működést, de később hanganyagokra is sor kerülhet. Együttműködünk a helyi egyházakkal, éppen azért, hogy hangot adjunk a reménynek, amely megváltoztatja a világot.”

Mongóliában többszöri próbálkozás után 1991-ben indulhatott újra a missziós tevékenység és a szabad vallásgyakorlás. Az 1992-ben misszionáriusként az országba érkező Wenceslao Padilla lett Mongólia első püspöke 2003-ban. A ma mintegy 1500 hívet számláló helyi egyháznak három templom áll rendelkezésére a fővárosban, Ulánbátorban, illetve három a vidéki nagyvárosokban. 1996-ban szentelték fel az ország első katolikus templomát. Az első mongol katolikus pap 2016-os szentelése olyan nagyszabású esemény volt, hogy mintegy 1500 vendég érkezett, köztük száz pap csak Dél-Koreából; a helyi ortodox egyház tagjai és buddhista szerzetesek egyaránt jelen kívántak lenni a történelmi pillanatnál.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztőség

Fotó: Vatican Media; Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

A 13. századi Mongol Birodalom összevetve a mai , mongolok lakta területtel.