A pápa lelkiségi könyvet ajándékozott a Római Kúria tagjainak a nagyböjti lelkigyakorlathoz

Ferenc pápa – 2021. február 24., szerda | 11:24

Idén mindenki egyénileg végzi a Római Kúria éves lelkigyakorlatát február 21. és 26. között. Ferenc pápa levélben fejezte ki lelki közelségét, és az imádság idejére az Abbi a cuore il Signore (Az Úr legyen szívedben) című könyv egy-egy példányát ajándékozta a résztvevőknek.

Ezen a héten tartják a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatát, melyen a korábbi években együtt vettek részt Ferenc pápa munkatársai a Róma-közeli Arriciában, az Isteni Mesterről elnevezett vendégházban. A koronavírus-járvány okozta egészségügyi vészhelyzet miatt a Szentatya felkérte a vatikáni dikasztériumok vezetőit és a Kúria elöljáróit, hogy idén egyénileg szervezzék meg és végezzék el a nagyböjti lelkigyakorlatot.

A pápa által a lelkigyakorlaton részt vevőknek ajándékozott, Abbi a cuore il Signore című könyvet Daniele Libanori SJ szerkesztette, és a Szent Pál Kiadó gondozásában jelent meg. Az ajándék mellett a Szentatya levelet címzett Edgar Peña Parra érseknek, az Államtitkárság általános ügyekért felelős helyettesének. Ebben többek között reményét fejezi ki, hogy a könyv kinek-kinek segítséget nyújt a lelki életében.

*

Az Abbi a cuore il Signore című könyv egy 17. századi kézirat, amelyet Maestro di San Bartolo ciszterci szerzetes írt a Ferrara közelében található San Bartolo-kolostorban. A kötet latin nyelvű jegyzetek gyűjteménye, amelyre véletlenül találtak rá Ferrarában.

Daniele Libanori az előszóban ismerteti, hogy Maestro di San Bartolo valószínűleg személyes használatra szánta ezeket a jegyzeteket, prédikációihoz. A gyűjtemény elmélkedéseket, megjegyzéseket és bibliai utalásokat tartalmaz, továbbá egy a halálos bűnökről szóló értekezést – a könyv szerkesztőjének megfogalmazása szerint „a józan ész bölcsességeit”.

A jegyzetek az Egyház érzékenységét és tapasztalatait összegzik a lelkivezetés terén. Hasznos olvasmány önmagunk legyőzéséhez és az Isten felé való gyorsabb haladáshoz – fogalmaz a könyv előszavában Daniele Libanori SJ.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria