A pápa Washingtonban szentté avatta Junípero Serrát

Kitekintő – 2015. szeptember 24., csütörtök | 14:10

Az örömre vagyunk hivatva, nem arra, hogy hozzászokjunk a tüneti szerekhez – mondta Ferenc pápa homíliájában azon a szentmisén, amelyen a szentek sorába iktatta Kalifornia evangelizálóját, Junípero Serra atyát.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A 18. századi misszionárius alakját méltatva a pápa Krisztus hirdetésére buzdított, aki mindenkit átölel és mindenkinek megbocsát, miközben a világ lelkülete félő, hogy „érzésteleníti” szívünket.

Az ünnepélyes szentmisét megelőzően hívek ezrei kísérték lelkesen a pápát szerdán délután a washingtoni nemzeti kegyhelyre, amelyet a Szeplőtelen Fogantatásnak szenteltek. Több mint négyezer papnövendék, szerzetes és apáca fogadta a Szentatyát, aki előbb imádkozott a szentély előtt, majd körmenetben a kívül elhelyezett oltárhoz ment, ahol nagyszámú hívő, amerikai püspökök, egy kaliforniai küldöttség és húsz amerikai őslakos várta hagyományos öltözékben.


Az új szent a 18. század közepén az őslakosok méltóságának védelméért küzdött, megvédve őket kizsákmányolóiktól. Mottója áthatotta életét: „Mindig előre!” Kalifornia apostolát követve az egyháznak ma is kifelé kell nyitnia, kilépnie önmagából, hiszen az evangélium örömét el kell vinnie mindenkinek. A hétköznapi élet gondjai, feszültségei közepette nem szabad, hogy a beletörődés érzéketlenné tegye szívünket. A külvilág lelkülete konformizmusra, kényelmességre csábít minket. Ezzel szemben vállalnunk kell egymás iránti felelősségünket, és azt, hogy mindenkinek tanúskodjunk az Úr öröméről. Ebben a küldetésben találjuk meg mi, keresztények az örömöt – mondta el a Szentatya.


Majd így folytatta: Jézus minden nemzethez küld minket, függetlenül attól, hogy méltók-e rá vagy sem. Jézusnak nincs listája, ami alapján szelektál. Ő mindig elfogadja az életet, úgy, ahogyan azt kínálja magát: a fájdalommal, az éhséggel, a betegséggel, a bűnnel együtt. Azt mondja: menjetek, és öleljétek át az embereket az én nevemben. Hirdessétek az irgalmas Atya ölelését félelem, előítéletek nélkül. Vigyétek el Isten olaját, a balzsamot, mely gyógyír a sebekre, és felüdíti a szívet.

Az egyház legyen kilépő egyház. Ne féljen a tévedéstől, kerülje el a bezárkózást, az elitcsoportokba való tömörülést és az abban való megmerevedést, a saját bizonyosságaiba való kapaszkodást. Ebben adhat nekünk példát Szent Junípero Serra, akivel ma mi is együtt mondjuk: „Előre, mindig előre”, mert az Úr vár minket, mert testvérünk vár minket – mondta homíliájában Ferenc pápa.

Junípero Serra Ferrer (1713–1784) spanyol ferences szerzetes Alsó-Kaliforniában (Baja California) alapított missziós telepet, majd kilenc másik missziót az akkori Felső-Kalifornia (Alta California) területén, San Diegótól San Franciscóig, melyek abban az időben Új-Spanyolország Las Californias nevű részéhez tartoztak. San Diegót, Kalifornia első települését Junípero Serra és ferences rendtársai alapították 1769-ben.

Serrát II. János Pál pápa avatta boldoggá 1988. szeptember 25-én. A Mallorcán született szerzetes az első Baleár-szigetekről származó szent.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria