A párbeszéd embere – Michael Louis Fitzgerald bíboros, az eucharisztikus kongresszus egyik előadója

Kitekintő – 2021. február 28., vasárnap | 19:10

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadója, Michael Louis Fitzgerald, a tunéziai Nefta nyugalmazott érseke a Vatikán egyik legfontosabb kapcsolattartója volt az iszlám világ felé. Ferenc pápa 2019-ben kreálta bíborossá.

Michael L. Fitzgerald ír gyökerekkel rendelkező római katolikus családba született az Egyesült Királyságban 1937 augusztusában. Gyermekkorától tudta, hogy misszionárius pap szeretne lenni. A vallások közötti párbeszédre való nyitottság, tolerancia kérdésével is fiatalon találkozott. Tizenkét évesen került az Afrika Misszionáriusai, vagy közismertebb nevén a Fehér Atyák (White Fathers) missziós közösség iskolájába, hogy lépésről lépésre közelebb kerüljön álma megvalósításához.

Pappá szentelését követően Hollandiában és Tunéziában folytatott teológiai tanulmányokat, és megtanult arabul. Harmincöt évesen már a Vatikánban tevékenykedett tanácsadóként a vallásközi párbeszéd terén. Éveket töltött az ugandai Kampalában, ahol a Vallástudományi Tanszék oktatója volt, majd visszatért Rómába.

Afrikában szerzett tapasztalatai az egyik legtekintélyesebb iszlám- és Korán-szakértővé emelték a Vatikánban. 1978-ban ismét Afrikába költözött, ezúttal Szudánba, ahol plébánosként szolgált. 1992-ben püspöki kinevezést kapott, 2002-ben a tunéziai Nefta érseke lett.

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának titkára, majd elnöke volt. 2006 februárjában XVI. Benedek pápa Kairó apostoli nunciusává és az Arab Ligához akkreditált követévé nevezte ki.

Michael Fitzgeraldnak fontos szerepe volt abban, hogy 2006 őszén XVI. Benedek nagy visszhangot kiváltó regensburgi beszéde után a Szentatya rendezhesse az iszlám többségű országok képviselőivel való feszült helyzetet.

Nyugdíjazásáig Fitzgerald érsek misszionárius közösségében élt Jeruzsálemben, majd 2019-ben visszatért szülőföldjére. Ma Liverpoolban szolgál, egy olyan városban, ahol Anglia legrégebbi mecsetje áll, és ahol az egyik legelső európai kínai közösség létrejött.

Fontosnak tartja, hogy az Egyház megmutassa magát, tanításait azoknak, akik nem ismerik azt.

„Az Egyház mindig kifelé tekint. Jézus az Egyházat Isten minden ember iránt érzett szeretetének jeleként hozta létre.”

Ferenc pápa 2019-ben bíborossá kreálta Michael Fitzgeraldot, aki szerint nagy jelentőséggel bír, hogy Ferenc pápa olyan egyházi elöljáróknak adott bíborosi kinevezést, akik muszlim többségű városokban szolgálnak. A tunéziai Nefta nyugalmazott érseke, aki idén tölti be a 84. életévét, bizakodva tekint a kinevezésével járó munka elé, és reméli, hogy aktívan eleget tud tenni feladatainak Liverpoolban.

Michael Fitzgerald hangsúlyozta, hogy küldetése nemcsak az új kapcsolatok kiépítéséről szól, hanem a már meglévő kötelékek ápolásáról: „Mindig is építettünk hidakat, de ápolni is kell a szerkezetüket, hogy erősek maradjanak. Sosem mondhatjuk egy kapcsolatra, hogy készen van. Folyton dolgozni kell rajta, mert az emberek változnak, eltűnnek, és újak jönnek a helyükbe, és mindent elölről kell kezdeni.”

*

Tavaly októberben az új brit bíboros, Michael Fitzgerald hálaadó szentmisét mutatott be a londoni magyar ház Mindszenty termében. A jeles egyházi vendégek megörökítették kézírásukkal a Szent István Ház vendégkönyvében, hogy ott jártak, majd a szentmise végén együtt imádkoztak Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért.

Forrás: iec2020.hu

Fotó: National Catholic Register

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria