A piarista Kovács Mihály hőskori oktató számítógépét lehet kipróbálni Szegeden

Kultúra – 2022. június 16., csütörtök | 13:50

Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján bárki kipróbálhatja Kovács Mihály piarista tanár legendás, 55 éves MIKROMAT-jának tökéletesen működő replikáját a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szegedi informatikatörténeti kiállításán.

A MIKROMAT egy olyan kibernetikai építőkészlet, amelynek segítségével már 1967-ben, egy évtizeddel az otthoni PC-k megjelenése előtt bárki elsajátíthatta – az akkor még szobányi méretű – számítógépek működési elveit.

Az építőkészlet kifejlesztése az első magyarországi középiskolai informatikatanárként számontartott Kovács Mihály (1916–2006) piarista szerzetes nevéhez fűződik, aki a készlet kidolgozásakor a budapesti Piarista Gimnázium tanáraként dolgozott. A MIKROMAT prototípusát az iskola egyik diákja, Woynarovich Ferenc készítette 1966-ban, és az azóta a fizikatudomány doktorává vált szakember most is szívesen emlékezik vissza a készlet születésének történetére. A készletet a kanadai Minivac-601 számítógépmodell megvizsgálása nyomán tervezték alkotói, azt részben leegyszerűsítve, részben továbbfejlesztve.

A készlet igazi hazai sikertörténet: 1967-től a hetvenes évek elejéig megtalálható volt a játékboltok, tanszerboltok és a Keravill kínálatában. A készlet révén több ezer magyar fiatal ismerte meg a kibernetika alapvetéseit, akik közül sokakat ez is segített az informatikai pályára lépésben. A készlethez Gyakorlati út a kibernetikához címmel oktatókönyv is tartozott, amelyet Kovács Mihály írt.

55 évvel az eredeti számítógépmodell megjelentetése után egy lelkes mérnök, Vid Gábor elkészítette a MIKROMAT replikáját, amelyet a Múzeumok Éjszakája alkalmából június 25-én, szombaton 14 órától 22 óráig bárki megtekinthet a Szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában a Neumann Társaság informatikatörténeti kiállításán. A múzeumba való belépés a fenti időpontban ingyenes. Az előadások és interaktív bemutatók 16 órától és 19 órától kezdődnek, Kovács Mihály pályájáról Képes Gábor, az állandó kiállításról pedig Kónya Orsolya tart előadást. Vid Gábor pedig nemcsak bemutatja a replikát, de azt a látogatók ki is próbálhatják.

„A MIKROMAT a személyi számítógépek őse, melyen érdekes kapcsolásokat, akár játékokat is össze lehetett állítani, a programozása huzalozással történt – a kijelzők pedig egyszerű zseblámpaizzók voltak. A bináris összeadástól a „Farkas, kecske, káposzta és gazda” nevű logikai játékig terjedt a lehetőségek sora. Azért fontos egy ilyen replika premierje, mert azt mutatja, hogy a gépen bemutatható kapcsolások alapvetései ma is helytállóak. És a jelfogók, azaz relék ma is számos érdekes, fontos témában használatosak” – fogalmazott Képes Gábor, a Neumann Társaság marketingigazgatója.

A MIKROMAT történetéről részletesen ITT lehet olvasni.

A Múzeumok Éjszakájának az oktató számítógéppel kapcsolatos programjáról további részleteket ITT lehet találni.

Forrás és fotó: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria