A SIGNIS szöuli világkongresszusának zárónyilatkozata: Járuljunk hozzá a béke megteremtéséhez!

Kitekintő – 2022. augusztus 18., csütörtök | 18:56

Véget ért a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetsége (SIGNIS) augusztus 14. és 18. között Dél-Korea fővárosában megrendezett kongresszusa. A tanácskozás fókuszában a béke építése állt, amiben rendkívül fontos szerepet tölthetnek be a médiában dolgozók és a fiatalok.

A digitális világban az összekapcsoltság ellenére az elszigeteltség, a zavartság és a kilátástalanság jeleit tapasztalhatjuk az emberekben. A jelenlegi helyzetben a média fedezze fel újra az újságírás alapvető értékeit. Ismerjük fel, hogy a fiatalok jelentős mértékben elősegíthetik a közösségépítést és a béke megteremtését az új technológiák segítségével – ezeket a gondolatokat emelték ki a SIGNIS világkongresszusának zárónyilatkozatában.

34 országból érkeztek küldöttek a Koreai Köztársaságban, Szöulban, a Szogang Egyetemen augusztus 14. és 18. között – a Béke a digitális világban címmel – megrendezett találkozóra, amelynek végén nyilatkozatban összegezték a tapasztalatokat. „Olyan világban élünk, amelyben a digitális szakadék növeli az árkot a gazdagok és a szegények között, ami egyenlőtlenséghez vezet a digitális forradalom gyümölcseihez való hozzáférés terén” – mutattak rá a résztvevők.

Hangsúlyozzák, hogy minél jobban összekapcsolttá válnak az emberek, annál inkább szembesülnek azzal a kihívással, hogy elszakadnak a valóságtól társadalmi, gazdasági, kulturális, politikai, vallási, spirituális és ökológiai szinten, ami elszigeteltséghez, zavarodottsághoz és kilátástalansághoz vezet. Az online játékok, a pornográfiafüggőség, az erőszaknak való túlzott kitettség és a médiában megjelenő megosztó tartalmak pusztító magatartáshoz vezetnek. Rávilágítanak a zárónyilatkozatukban az álhírek romboló hatásaira, amelyek főként társadalom kiszolgáltatott csoportjait sújtják.

A SIGNIS világkongresszus résztvevői továbbá kiemelik, hogy az egyenlő digitális hozzáférés és infrastrukturális stratégia rugalmas környezetet alakíthat ki, és támogatja az átfogó emberi fejlődést. Az egyéni elkötelezettségtől a közösségépítés felé kell elmozdulnunk. Ahogy Ferenc pápa mondja: „Isten stílusa közelség, együttérzés és gyengédség.” A világhálót a hit és a remény igazságával és szépségével kell beszőnünk. A technológiát etikával és átgondoltsággal kell áthatni. „Hiszünk abban, hogy lehetséges egy új társadalmat építeni olyan tudatosság megteremtésével, amely arra ösztönöz bennünket, hogy békében dolgozzunk különböző kultúrájú, meggyőződésű, vallású és ideológiájú emberekkel. Megerősítjük a peremre szorult emberek iránti őszinte érdeklődést, és elkötelezzük magunkat, hogy valódi és értelmes információkat közlünk küzdelmeik támogatása érdekében” – jelentik ki a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetsége képviselői zárónyilatkozatukban.

Arra buzdítják a médiában dolgozókat és az állampolgárokat, hogy tegyenek lépéseket a háborús és konfliktusövezetekben rekedt civilek emberi jogainak védelme érdekében. A médiaszakembereket különösen arra ösztönzik, hogy ne csak tudósítsanak az eseményekről, hanem aktívan vegyenek részt a háború áldozatainak támogatásában, és munkálkodjanak a konfliktusok megoldásán. „Ha így teszünk, átadhatjuk a következő nemzedéknek a béke örökségét. Ápolnunk kell az olyan újságírói értékeket, mint az igazságszolgáltatás érdekében vívott küzdelem, a hatóságok elszámoltatása, valamint a közös alapok kialakítása a kontextus alapos megismerésén és árnyalt magyarázatokon keresztül, hogy támpontot adjunk olvasóink, nézőink és hallgatóink számára” – buzdítanak a SIGNIS világkongresszusának résztvevői.

Megnyugtatónak találják a világ minden tájáról érkezett fiatalok béketeremtésről szóló történeteit. A médiatevékenységet folytató fiatalok e beszámolóit hallgatva világossá válik, hogy létfontosságú szerepük van a közösségépítésben és a béke előmozdításában a modern technológiákon keresztül, kreatív módszereket alkalmazva. Végül meghívással fordulnak a világ fiataljai felé, hogy csatlakozzanak a béketeremtő folyamatokhoz. „Úgy érezzük, lelkileg és szakmailag gazdagodva távozunk erről a kongresszusról. Hiszünk abban, hogy a Szentlélek megújító erejével békét teremthetünk a digitális világban” – zárul a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetsége szöuli kongresszusának zárónyilatkozata.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria